Το ιστορικό βήμα για νέο πλαίσιο στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας (video)

Οι βάσεις για μια νέα σχέση της Πολιτείας με την Εκκλησία μπήκαν στο πλαίσιο συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Στη συνάντηση διαλύθηκαν και τα σύννεφα γύρω από την ερμηνεία της θρησκευτικής ουδετερότητας, όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.  Το Μαξίμου θεωρεί ότι έγινε ένα ιστορικό βήμα για τη διευθέτηση ενός θέματος που χρονίζει επί δεκαετίες, ενώ θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόθεση συμφωνίας, η πλειονότητα των μητροπολιτών υπερθεμάτισε, ενώ ο κατώτερος κλήρος εμφανίζεται καταρχήν αρνητικός. Ποια τα σημαντικότερα από τα 15 σημεία του κοινού ανακοινωθέντος Πολιτείας-Εκκλησίας.

Ποια είναι όμως τα σημαντικά σημεία που αφορούν σε αυτή την προτεινόμενη, νέα σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας.

-Οι κληρικοί δεν θα νοούνται εφεξής ως δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει ότι διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και απελευθερώνονται περίπου 10.000 θέσεις στο Δημόσιο. Ανοίγει ο δρόμος-σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό χώρο – για προσλήψεις, από το 2020, προκειμένου να καλυφθούν οι πληγές των μνημονιακών ετών σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία.

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει στην Εκκλησία ετησίως ως επιδότηση, ποσό αντίστοιχο του κόστους μισθοδοσίας των ιερέων. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας που προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία τους. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και παροχές όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

-Εάν η Εκκλησία επιλέξει να αυξήσει τον αριθμό των κληρικών δεν δημιουργείται απαίτηση για αύξηση της ετήσιας επιδότησης. Έτσι, δίνεται πλέον η αυτονομία στην Εκκλησία να αποφασίζει για τον αριθμό των κληρικών της, χωρίς αυτό να επιβαρύνει επιπλέον μισθολογικά, το ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν θα αποτελεί πια υποχρέωσή του.

-Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θα δημιουργηθεί, θα διαχειρίζεται τις μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας αμφισβητούμενες από το 1952 έως σήμερα περιουσίες και όσα άλλα περιουσιακά στοιχεία θελήσει η Εκκλησία εθελοντικά να παραχωρήσει προς αξιοποίηση.

Με τη δημιουργία του Ταμείου, και την από κοινού διαχείριση 50%-50%, το ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον πόρους, ίσους με τα μισά  έσοδα του Ταμείου και ο στόχος είναι έως το 2030 τα έσοδα να καλύπτουν το ποσό της επιδότησης για τη μισθοδοσία του κλήρου. Και ταυτόχρονα, περιουσίες που αυτή τη στιγμή «βαλτώνουν» αμφισβητούμενες και διεκδικούμενες δικαστικά, επιτέλους να αξιοποιηθούν.

Η διαδικασία καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, αμφισβητούμενης και μη, έχει απασχολήσει το υπουργείο Οικονομίας το οποίο επιχειρεί  μέσω ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει έργο πλήρους αποτύπωσης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανταποκριθεί ήδη 22 μητροπόλεις. Στόχος αρχές του 2019 να προκηρυχθεί διαγωνισμός που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ -βίντεο: Κ. Σκουλάς, Ελ. Κολύβα, Γ. Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος