Τριμερής στη Βιέννη για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ-Επικρίσεις ΥπΕξ για τις δηλώσεις Χαν

Στη Βιέννη μεταβαίνει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με αιχμηρή ανακοίνωσή του τις «ατυχείς», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, καλώντας τον «να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Γιοχάνες Χαν είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», είπε.

«Καλούμε τον επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει», απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση από την πλευρά της ΠΓΔΜ και του πρωθυπουργού της Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γ. Χαν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. «Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» είπε.

Ντιμιτρόφ: Δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας

Μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι «πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα, στόχος μας είναι η συμφιλίωση». Ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε πως πιστεύει πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για να επιλυθεί το ονοματολογικό, δήλωσε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης της ΠΓΔΜ και της Περιφέρειας της Μακεδονίας «και να τηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα ώστε να διατηρηθούν τα σύνορα», όπως είπε.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τη βούληση της ΠΓΔΜ να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα θέματα με την Ευρώπη και τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρώπη, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κανένα πρόβλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει άλυτο».

Επικαλούμενος την Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, η οποία κάνει προσπάθεια για να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς βασικός στόχος της ΠΓΔΜ είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε επίσης στην εσωτερική κοινωνία και την άποψη των πολιτών επί του θέματος, λέγοντας πως εναπόκειται στους ιθύνοντες της κάθε χώρας, να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη και όταν θα έχει βρεθεί κοινή βιώσιμη λύση, να εξηγήσει το όφελος και τα προτερήματα της λύσης αυτής, καθώς υπάρχουν άγνοια και προκαταλήψεις και στις δύο κοινωνίες. «Πρέπει να βρεθεί ένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να βρεθεί κοινή συμφωνία» είπε δεδομένου «η μόνη λύση για ειρηνική συνύπαρξη είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινά σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, μέλους της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην Ολομέλεια, σχετικά με τη στάση της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις είπε πως αναγνωρίζει «τη δυσκολία των δύο χωρών να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία δεν συνάδουν πάντα» σημείωσε όμως πως πρέπει να βρεθεί μια εποικοδομητική μέση λύση. «Στην παρούσα φάση, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αφήσουμε χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την όποια δημοσιοποίηση στοιχείων και στάσεων», είπε τονίζοντας πως είναι σημαντικό να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Ο κίνδυνος που καραδοκεί όταν οι διαπραγματεύσεις, που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, βγουν στην δημοσιότητα, είναι ότι παίρνουν διαστάσεις εθνικών τοποθετήσεων με αποτέλεσμα να περιορίζεται έτσι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης».

Οι συναντήσεις στη Βιέννη είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα της Τετάρτης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος