Τροπολογία για υπολογισμό της ΕΑΣ και της εισφοράς περίθαλψης για συντάξεις που δεν περικόπτονται από 1/1/2019

Τροπολογία σχετικά με τον υπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις που δεν περικόπτονται από την 1/1/2019 μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Σκοπός είναι να διατηρηθούν ακέραιες στο ύψος που καταβάλλονταν αυτές οι συντάξεις, όσες ήταν αυτές. Και αυτό το σκοπό έχει αυτή η διάταξη, οι τυχόν διαφορές να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από τη διαδικασία που προβλέπει η διάταξη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Επιπλέον, ο υφυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επηρεασμού των αποθεματικών του ΕΦΚΑ, διότι είναι λογαριασμοί που εισπράττει ο ΕΦΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ και το ΑΚΑΓΕ».

Με βάση τη διάταξη, οι διαφορές που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της ΕΑΣ και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που παρακρατούνταν έως 31.12.2018 καλύπτονται από τις εκάστοτε εγγεγραμμένες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδονται από τον ΕΦΚΑ στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.ΚΑ.ΓΕ.) και στον ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα, έως την πλήρη απόσβεσή τους.

Τα νέα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων θα εκδοθούν στο προσεχές διάστημα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι από 1/1/2019 η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που προβλέπεται στα άρθρα 38 του ν.3863/10 και 11 του ν. 3685/2010 υπολογίζεται στο ποσό της κύριας σύνταξης όπως αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ειδικώς οριζόμενες διατάξεις. Επιπλέον, οι διαφορές που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της ΕΑΣ και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που παρακρατούνταν έως 31/12/2018 καλύπτονται από τις εκάστοτε εγγεγραμμένες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδονται από τον ΕΦΚΑ στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.ΚΑ.ΓΕ.) και στον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα έως την πλήρη απόσβεσή τους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση ή απώλεια εσόδων στον κρατικό ή κοινωνικό προϋπολογισμό, διότι δεν διαφοροποιούνται ούτε τα ποσά της ετήσιας επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ ούτε τα ετήσια έσοδα υπέρ ΑΚΑΓΕ κι υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος