Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η διεύρυνση των σχέσεων συζητήθηκαν στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Ιορδανίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς Αμπντάλα επικεντρώθηκαν στο προσφυγικό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και υπέγραψαν συμφωνίες διευρυμένης συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η γεωργία. Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, η Ιορδανία φιλοξενεί 1.500.000 πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος «σηκώνουν μεγάλο βάρος προσφυγικών ροών για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με πολύ μεγάλες προοπτικές για τις σχέσεις των χωρών μας καθώς και για τη δυναμική του ρόλου μας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά Αμπντάλα, στη Λευκωσία.

«Πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

«Συνομιλήσαμε για το Μεσανατολικό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στην επανέναρξη συνομιλιών για λύση δύο κρατών, όπου το Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, στη βάση των συνόρων του ’67»,  πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, αναφέρθηκε σε επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου -Ιορδανίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδατικά αποθέματα, τουρισμό, γεωργία, προστασία αρχαιοτήτων, υγεία, ενώ ήδη υπεγράφη σύμφωνο αναγνώρισης πιστοποιητικών στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ν.Αναστασιάδης: Προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνει τους δεσμούς των τριών χωρών. Υιοθετήσαμε την κοινή διακήρυξη που αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος και των προτεραιοτήτων που θέτουμε», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Εκ των σημαντικοτέρων προκλήσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος, που πρόσθεσε:

«Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι: «Η πλευρά μας παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ».

«Σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση στηρίζουμε την Ιορδανία που επιδεικνύει πολιτική υπευθυνότητα και ευαισθησία», συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αμπντάλα: Εντείνουμε τις προσπάθειες για το προσφυγικό

«Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.

«Σήμερα συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η συνέχιση της προσπάθειας για λύση στο Κυπριακό», συμπλήρωσε ο Ιορδανός μονάρχης.

«Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει καμία δίκαια λύση αν δεν λυθεί το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης», τόνισε ο Ιορδανός βασιλιάς, εκφράζοντας την ελπίδα «η ΕΕ να συμβάλλει στις προσπάθειες.

Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».

Καταλήγοντας ο βασιλιάς της Ιορδανίας πρόσθεσε ότι «πλαισιώνουμε τις προσπάθειες ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε όλο τον κόσμο και εσείς θα βοηθήσετε να αναδειχθούν στην ΕΕ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στο περιθώριο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας (video)

Μοιράσου το άρθρο: