Με καλό μάτι βλέπουν οι Βρυξέλλες τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι έχουν γίνει μεν σημαντικά βήματα προόδου, αλλά απέχει αρκετά η κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων» αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Θετικά μηνύματα λαμβάνουν οι Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το πρωί, είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, είπε ότι, ωστόσο, απέχει αρκετά η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία, και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος για να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία με όρους και χρονοδιαγράμματα που θα υλοποιείται σε βάθος χρόνου, τονίζοντας ότι, εφόσον παραβιάζεται, η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο Σκοπιανό ζήτημα, η αλλαγή του Συντάγματός τους πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας, δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: