Στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί «σκευωρίας», απάντησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε «εδόθη ένα άλλο «ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού» με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys».

Αναφερόμένος στην υπόθεση Novartis  ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει»:

«Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας έχουμε πολλά χρόνια. Η έκθεση του κ. Σούρλα το 2012-2013 έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρεται σε πρόστιμα σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για δωροδοκία Ελλήνων λειτουργών. Πρόκειται για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας» ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι «το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ».

«Ποτέ άλλοτε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο είπε ότι σήμερα έχασε «την ευκαιρία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη».

«Αυτό έπραξε με παρρησία ο Α. Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ίδιο ο Κ. Καραμανλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. «Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους.Αντ’αυτού υιοθετήσατε τη θεωρία περί σκευωρίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε όσους προχώρησαν σε μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση. «Έχουν σχέδιο, θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση για να κωλυσιεργήσει η υπόθεση. Δεν θα τους περάσει, δεν θα τα καταφέρουν, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, θέλουν-δεν θέλουν» διαβεβαίωσε και πρόσθεσε «Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί».

«Δεν θα συγκαλύψουμε, δεν θα θάψουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους βουλευτές «Nα υπερψηφίσουν τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης και να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης, μια επιλογή που δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, κουκούλωμα και θάψιμο της υπόθεσης».

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: