Τσίπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το οριστικό τέλος των μνημονίων (video)

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής μίλησε για έναν δύσκολο κύκλο ο οποίος κλείνει με την σημερινή συζήτηση και την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στα οικογενειακά επιδόματα, όσο και στο ζήτημα της απεργίας αλλά και στη σημασία της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

«Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος γιατί ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προ-απαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης. Κι όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκανε λόγο για αμηχανία από πολλούς μπροστά στην πραγματικότητα, αναφερόμενος στο «παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα». «Κατανοώ ότι αυτή η πραγματικότητα –ενώ την ίδια στιγμή δίνει κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια πολλές θυσίες και βλέπουν φως και διέξοδο, γεννάει εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. ρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του 2015, η οποία όπως εξήγησε ήταν «να μην αποδράσουμε». «Εμείς πήραμε μια πολύ δύσκολη απόφαση το 2015, δύσκολη και ιστορική απόφαση και ειλικρινά μιλώντας χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας, αλλά να μην αποδράσουμε. Και σχεδόν όλοι τότε είχαν προεξοφλήσει ότι αυτή τη μάχη θα την χάσουμε. Ξέχασαν όμως ότι η ιστορία διαρκεί πολύ και ότι όλοι θα κριθούμε από την ιστορία».

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει». Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Στο κεφάλαιο της ομιλίας του για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά τόσο στις αλλαγές που επήλθαν στους δασικούς χάρτες όσο και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «… Παρά την αντίθεσή σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά απο 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ζητήματα του πολυνομοσχεδίου «που έγιναν αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης που καταλήγει σε παραπλάνηση και εν τέλει σε υποκρισία» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Για τα οικογενειακά επιδόματα στον προηγούμενο προϋπολογισμό εγκρίναμε 260 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για το παιδί και ο συνολικός προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων φτάνει για το 2018, από τα 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. ευρώ. Και αυτή η αύξηση συμβαδίζει και μια προσπάθεια εξορθολογισμού των επιδομάτων. Αυξάνουμε τα επιδόματα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και αλλάζουμε τους συντελεστές από το τρίτο και πάνω, ώστε οι οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί τρία αλλά επί τέσσερα », διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στους 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους είπε πως «οι μισοί από αυτούς θα δουν αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση. Υπάρχει, όντως, μια μικρή αριθμητική κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «Είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού εξετάσουμε λύσεις αυτή η απώλεια σε ότι αφορά το 2018 να καλυφθεί, ώστε ένα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο η μετάβαση σε ένα ορθολογικό και πιο δίκαιο σύστημα δεν θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις σε αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια είχαν επωφεληθεί».

«Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η παραπλάνηση μπορεί να ωφελεί κάποιους πολιτικά σίγουρα όμως δεν βοηθά κανέναν εργαζόμενο» είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την απαρτία για την κήρυξη απεργίας.

«Αυτό που θέλω να καταγγείλω ως απολύτως ψευδές αλλά και ανήθικο είναι η καμπάνια που διεξάγεται με το επιχείρημα ότι η ρύθμιση για την απαρτία στα πρωτοβάθμια αποτελεί κατάργηση συνολικά του δικαιώματος στην απεργία», είπε.

Eπιτέθηκε στη ΓΣΕΕ λέγοντας ότι δεν παρείχε στήριξη όταν η κυβέρνηση έδινε τη μάχη στη διαπραγμάτευση και πέτυχε την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και σημείωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από την κυβέρνηση.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, από «σφραγίδα» έχει μετατραπεί σε πραγματικό «όπλο» για τους εργαζομένους, ήταν η, κατά λέξη, αναφορά του.
Επιπλέον, «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2015 η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης ήταν 60% – 40% υπέρ της μερικής απασχόλησης. Αυτή την τάση την αντιστρέψαμε με σκληρή δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα, εξάλλου, οι νέες θέσεις εργασίας, 320.000 περισσότερες, που δημιουργούνται, είναι στην πλειονότητα τους θέσεις πλήρους απασχόλησης«, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.
«Ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, η κυβέρνηση το έριξε από το 19% στο 13%».

«Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών και των δεικτών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο. Ορόσημο για την τελική μετάβαση σε μια νέα εποχή. Και είμαι πλέον βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε», τόνισε, σε πείσμα, όπως συμπλήρωσε, αυτών που σήμερα αισθάνονται αμηχανία και εκνευρισμό, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών της κυβέρνηση», είπε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-Το βράδυ η ψήφισή του (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος