Τσίπρας: Η λύση του Κυπριακού είναι εθνικής σημασίας στόχος (video)

Στη συνεδρίαση της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εθνικής σημασίας στόχο και παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας οι οποίες και παρουσιάστηκαν στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Τι υποστήριξε στη δευτερολογία του. 

«Είναι σαφές άλλωστε, όπως είχα πει και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η διαρκής ενημέρωση αλλά και η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες και παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφαλείας».

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί θα υπονομευόταν από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι κεντρικό πρόταγμα και για το μέλλον της ΕΕ», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα του Φακέλου της Κύπρου 

Την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2016, για την από κοινού πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα τα οποία ήρθαν στη γνώση και την κατοχή της ελληνικής Βουλής από το 1986 μέχρι το 1988, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής τότε Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφαση αυτή ουδόλως σχετίζεται με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, διότι ελήφθη εδώ και πάρα πολύ καιρό, είπε ο πρωθυπουργός. Τη χαρακτήρισε «ανεκπλήρωτο χρέος» της ελληνικής Πολιτείας προς τον κυπριακό λαό, «ελάχιστο φόρο τιμής» και «ιστορική δικαίωση» προς όλους όσοι αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τις επιχειρήσεις του Αττίλα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η απόφαση αυτή θα στηριχτεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε: «Είκοσι εννέα χρόνια μετά την Εξεταστική Επιτροπή και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική Βουλή θα δώσει πλήρη σειρά αυτών των ντοκουμέντων στην κυπριακή Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει, όπως δικαιούται άλλωστε, ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό και ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει γνώση».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Σύμπτωση απόψεων σε βασικά σημεία του Κυπριακού διαμορφώνεται από όλα τα κόμματα, με βάση τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τέσσερα συμπεράσματα, τα οποία είναι τα εξής:
1. Υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στη διαρκή προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
2. Υπάρχει ευρύτατη συναντίληψη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλεγμένου προέδρου της κ. Αναστασιάδη που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.
3. Η ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων διεθνώς και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου, διότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
4. Η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του.

Θα δοθεί όλη η αλήθεια στο φως, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ήταν υποχρέωση να δοθούν στη Βουλή της Κύπρου τα ντοκουμέντα από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988 για τον Φάκελο της Κύπρου.

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος