Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ δεν είναι προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές όπως πιστεύαμε στο παρελθόν τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο CNBC. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα ομόλογα θα ενταχθούν στο QE.

«Νομίζω πως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), όμως δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς, όπως πιστεύαμε προηγουμένως», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση.»

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ καθώς το χρέος της χώρας δεν έχει υψηλή διαβάθμιση (investment grade) από τους οίκους αξιολόγησης.

Ομως, οι οίκοι αξιολόγησης ίσως αναβαθμίσουν την αξιολόγησή τους, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και αναδιαρθρώσει το χρέος της, παρατηρεί το CNBC.

Το CNBC παρατηρεί ότι η Ελλάδα έχει βγει δύο φορές στις διεθνείς αγορές φέτος, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και στις δύο περιπτώσεις. Η Αθήνα αναμένεται να βγει τουλάχιστον άλλες δύο φορές στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, τονίζει το αμερικανικό δίκτυο.

«Για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Α απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε χθες κάτω από 5%, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν το 2009 πριν την ένταξη στα μνημόνια. Αναλυτές απέδιδαν την πτώση στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής των 20 σειρών ομολόγων που εκδόθηκαν μετά το PSΙ το 2012 με 5 νέες σειρές ομολόγων και την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση απο το Eurogroup.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν κοντά στο 4,78% στις 11:35 π.μ.την Τετάρτη από 5,04% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Μοιράσου το άρθρο: