Φουλάρει τις μηχανές η κυβέρνηση για κλείσιμο της αξιολόγησης το αργότερο ως τον Φεβρουάριο. Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για τον τρόπο εξόδου από τα μνημόνια.

Βασική προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την επιδίωξη για όσο πιο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια την ώρα που κανείς από τους δανειστές πλέον δεν μιλά για νέα δανειακή σύμβαση, δηλαδή για ένα νέο μνημόνιο.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το ζητούμενο είναι η τρίτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου. Τον  ίδιο μήνα, τον Φεβρουάριο θα λάβει και την απόφαση του το ΔΝΤ, εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που ουσιαστικά θα καθορίσει και τον οδικό χάρτη για τον τρόπο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

«Το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει ρόλο τόσο διακριτό, όπως στο παρελθόν, στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, μάλιστα δεν πρόκειται να δώσει νέο δάνειο», επισημαίνει την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Σε περίπτωση που στο εγγύς ή απώτερο μέλλον προκύψουν δημοσιονομικές δυσκολίες, τότε δύο θεσμοί θα μπορούσαν να συντρέξουν: η Κομισιόν και ο ESM μαζί για την επιτήρηση του προγράμματος, και ο ESM μόνος του για την χορήγηση δανείου» αναφέρει.

«Εκτιμώ, ότι η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, που έχει θέσει η κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε, καθώς ακολουθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και οι προετοιμασία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο «Παρασκήνιο».

«Την 3η αξιολόγηση φαίνεται, ότι ακολουθούν ακόμη άλλες δύο, πριν βγούμε από τα μνημόνια. Έχουμε λοιπόν δρόμο μπροστά μας. Όμως το χειρότερο είναι, ότι σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια φενάκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης.

H Ελλάδα πάντως πρέπει να βιαστεί να συμφωνήσει τον τροπο υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού της τρίτης αξιολόγησης μέχρι την 4η Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ Αντζυ Μανουσέλη, Κώστας Παπαθεοδώρου

Μοιράσου το άρθρο: