Με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν τους γιατρούς και τους ασθενείς και να χαρακτηρίζει αβάσιμη την κριτική της αντιπολίτευσης για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση του 48ωρου, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αντέτεινε ότι καμία προσπάθεια καταστρατήγησης του ωραρίου των γιατρών δεν γίνεται και τόνισε ότι ο νόμος διασφαλίζει ρητά το 7ωρο και την πενθήμερη εργασία, ενώ η υπερωριακή εργασία πληρώνεται.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί καταστροφολογική τακτική, βοηθούντων, όπως είπε, και μερικών συνδικαλιστικών φορέων.

«Δεκατρείς μέρες συνεχόμενα εφημέρευα ως χειρουργός στη Νίκαια. Ήταν ένα από τα χιλιάδες επεισόδια που ώθησαν τους γιατρούς να ζητάνε ανθρώπινα ωράρια. Πότε, λοιπόν, υπήρχε εργασιακή εξαθλίωση; Τότε, ή σήμερα που προσπαθούμε να εξανθρωπίσουμε το σύστημα; Δεν έχουμε πιει το ποτό της λησμονιάς για να ξεχάσουμε πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης κι επιπλέον τόνισε ότι η χώρα, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ που της είχε επιβληθεί για τη μη προσαρμογή της, είχε συγκεκριμένες επιλογές. Είτε να το πληρώσει, είτε να εφαρμόσει κυκλικό ωράριο που θα οδηγούσε σε αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, είτε να προσλάβει «εφημεριατζήδες«.

«Εμείς επιλέξαμε να κρατήσουμε τον σταθερό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων με 7ωρο καθημερινό ωράριο και πενθήμερη εργασία» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι για να εφαρμοστεί στην ολότητά του το σχέδιο χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Γι αυτό λέμε σταδιακή εφαρμογή του. Γι αυτό ενισχύθηκε το σύστημα με επιπλέον 1.500 γιατρούς. Δεν υπάρχει ούτε μία κενή οργανική θέση στις ΜΕΘ, που να μην έχει προκηρυχθεί«.

Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης για τα Συμβούλια Κρίσης, για τα οποία έκανε λόγο περί προσπάθειας δημιουργίας κομματικού στρατού, ο κ. Πολάκης αντέτεινε ότι «από το γραφείο του υπουργού τα έβγαζαν και έπρεπε να προσκυνήσεις για να μπεις μέσα, ενώ αυτό καταργείται και θα γίνονται με κλήρωση».

Τέλος, επανέλαβε την άποψή του για τα φακελάκια, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση οραματίζεται να φτιάξει ένα σύστημα που ο γιατρός δεν θα χρηματίζεται και θα αμείβεται με βάση αυτό που του αξίζει.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στον Εισαγγελέα προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος για τις δηλώσεις Πολάκη

Αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας να καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης «τα στοιχεία που επικαλείται για το χρηματισμό των γιατρών στο ΕΣΥ».

Ο ΙΣΑ αναφέρει, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επέλεξε με σειρά δημοσίων δηλώσεών του τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ, αλλά ακόμη και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, «να καταγγέλλει αορίστως το 80% των νοσοκομειακών γιατρών ως διεφθαρμένους, επιμένοντας ότι το 80% των γιατρών τα παίρνει».

Ο ΙΣΑ εκτιμά, ότι «η επίθεση στους γιατρούς του ΕΣΥ έγινε εκ του πονηρού για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το νομοσχέδιο-έκτρωμα, για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα».

Κάνει λόγο για «ανυπόστατες και συκοφαντικές δηλώσεις» που «προσβάλλουν βάναυσα το ιατρικό σώμα, πλήττουν την εμπιστοσύνη των ασθενών και τορπιλίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων» και προσθέτει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των δημόσιων νοσοκομείων».

Σημειώνει επίσης, ότι «σε περίπτωση που οι καταγγελίες του κ. Πολάκη ευσταθούν, με δεδομένο ότι έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, πρέπει να λογοδοτήσει στον ασθενή και στον ελληνικό λαό για τα φαινόμενα της διαφθοράς που επί των ημερών του -όπως ισχυρίζεται- έχουν γιγαντωθεί».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν νοσοκομειακοί γιατροί

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησε  την Πέμπτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, που ψηφίζεται σήμερα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Στο πλαίσιο της απεργίας η ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι γιατροί στην οδό Αριστοτέλους, εισήλθαν στο υπουργείο, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη και απαιτώντας την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στην ελαστική εργασία, όχι στην ελαστική Υγεία. Το νομοσχέδιο – έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και υποστηρίζουν ότι πρόκειται, για ένα νομοθέτημα το οποίο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο, καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες, η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. «Ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ζητούν πενθήμερο – εξάωρο – τριαντάωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα και διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: