Βουλή: «Μετωπική» για τη Συνταγματική αναθεώρηση (video)

Μετωπική ήταν η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία. Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σε άρθρα που αφορούν στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους πέντε κεντρικούς άξονες που εμπεριέχουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, που «αντανακλούν τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα» και «εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται στη λαϊκή κυριαρχία».

Ο πρώτος άξονας αφορά στην ενίσχυση του Κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, με αλλαγές για εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους:

  • Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
  • Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.
  • Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μόνο εφόσον αποτύχει η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του ΠτΔ, εν αντιθέσει με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. «Με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία», σχολίασε.
  • Υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής.
  • Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, με τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. Σημείωσε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του ‘παλιού πολιτικού συστήματος’». Σχολίασε δε, ότι εάν το ήθελαν η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ το άρθρο θα είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση.
Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.
Κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ο τρίτος άξονας που σκιαγράφησε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Προτείνεται η καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και, ταυτόχρονα, θεσπίζεται η υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Πέμπτος άξονας είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε – όπως είπε – τον κοινό πολιτικό σχεδιασμό ΝΔ -ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη ενός υποψήφιου προέδρου από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, καθώς και για «μοίρασμα» θέσεων μετά τις εκλογές, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και έχει και μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία και την τριτολογία του στη Βουλή και εξέφρασε την πεποίθηση, πως με τους 90 βουλευτές που θα έχουν τα δύο κόμματα και στην επόμενη Βουλή, δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου καλώντας μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον Πρωθυπουργό και στο κυβερνών κόμμα άγχος και ανασφάλεια ενόψει των εκλογών και για αυτό εμπλέκει το όνομα του σημερινού ΠΤΔ, σημειώνοντας πάντως ότι η ΝΔ συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο της διάλυσης της Βουλής.

«Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία κι όχι τα συνταγματικά. Για άλλη μια φορά επιδείξατε άγνοια βασικών ζητημάτων ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων ή η μνήμη σας είναι μάλλον επιλεκτική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στη δευτερολογία και στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού υποστήριξε ότι αυτό που απασχολεί τον κ. Τσίπρα είναι η διαχείριση ήττας: «Έχουμε άριστη σχέση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σέβομαι ιδιαίτερα και θεωρώ ότι εκτελεί άριστα τα καθήκοντά του», είπε.

«Προκάλεσα πολλάκις τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επανεκλογή του ή δεν δεσμεύεται; Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε. Μπορείτε να μου πείτε και τον αριθμό του φορολογικού του μητρώου (ΑΦΜ), αλλά δεν θα δεσμευτείτε ότι θα τον στηρίξετε, διότι έχετε κάνει άλλες συμφωνίες και διότι έχετε και μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν σας αφήνει. Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, που λέει και ο λαός», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το μόνο που προστατεύει με την απαγόρευση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων η κυβέρνηση είναι τους ανταγωνιστές της χώρας που διαθέτουν παρόμοια ιδρύματα. «Ελάτε να ψηφίσουμε τουλάχιστον την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 για την παιδεία και το περιβάλλον, έστω και με 151 βουλευτές» κάλεσε τον Πρωθυπουργό και το κατέστησε δεν προσωπικά υπεύθυνο αν χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης κρίσιμων διατάξεων.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρωτοφανή» και «καινοφανή» την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. το ένα κόμμα τις προτάσεις του άλλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις οποίες διαφωνούν και είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης χύνει «κροκοδείλια» δάκρυα για τους νέους που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό και πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι πελάτες για όσους θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν στην Ελλάδα με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησαν και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ, λέγοντας ότι προκαλούν τεχνητή πόλωση και επιχειρούν να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη. «Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας η αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μίας μόνο πολιτικής δύναμης’, είπε η επικεφαλής  του Κινήματος Αλλαγής.

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στη ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησαν εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταλογίζοντας μάλιστα στην κυβέρνηση νεοφιλελεύθερες επιλογές- ειδικά σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα.

«Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης. Εδώ ο διχασμός αντιλήψεων είναι δεδομένος, και ο καθένας πάει να τη φέρει στον άλλον – τουλάχιστον μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την πρόοδο και ο Μητσοτάκης την συντήρηση. Εγώ νομίζω ότι είναι και οι δύο συντήρηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Το Ποτάμι είναι η φιλελεύθερη φωνή που τολμάει να λέει συγχρόνως, «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια και στη θρησκευτική ουδετερότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα ελεύθερη και όχι σε ένα προτεκτοράτο και προτεκτοράτο είναι ένα κράτος που με νόμο εκχωρεί την εθνική της κυριαρχία», είπε ο γ.γ. της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος.

Αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία και σύμφωνα με το διαδικαστικό στο οποίο κατέληξαν τα κόμματα, το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και θα καταγράφονται οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και εκείνες βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται και η κατεύθυνση της αναθεώρησης, ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα, θα καταγράφεται μόνο το άρθρο και τι αφορά. Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Γ. Φασουλάς, Κ. Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος