Οικονομία, κοινωνική πολιτική αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκαν στο επίκεντρο παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που πήραν νωρίτερα το λόγο στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση επιβίωσε γιατί αφουγκράστηκε τα δίκαια της κοινωνίας, ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Επιβιώσαμε γιατί στη ζυγαριά της ιστορίας, η Αριστερά των δικαιωμάτων, η Αριστερά που δίνει φωνή, αξιοπρέπεια και την υπόσταση του πολίτη στους μη έχοντες, στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και της φασιστικής απειλής είναι το καταφύγιο των ηττημένων της κρίσης. Γιατί αφουγκρασθήκαμε τα δίκαια της κοινωνίας κι όχι τη λογική της αγοράς», είπε η Φωτεινή Βάκη και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπικές ψαλίδες κλείνουν αλλά υπάρχει μια ψαλίδα που ανοίγει διάπλατα: αυτή μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς».

Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με πεπραγμένα και προγράμματα, με οράματα και αξίες, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Όταν δινόταν η μάχη για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και οι Ευρωπαίοι άφηναν μια χαραμάδα ελπίδας, σπεύδατε να τους εγκαλέσετε για ελαστικότητα και επιείκεια. Δεν διστάσατε, τυφλωμένοι από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος και μίσος, να μας εγκαλείτε για ανταλλαγή των συντάξεων έναντι του Μακεδονικού διαιρώντας τους Έλληνες, για να μην διχάσετε ή δυσαρεστήσετε τις ακροδεξιές απολήξεις της παράταξής σας, σε προδότες και «πατριώτες». Ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας στα νεοναζιστικά μορφώματα που δηλητηριάζουν εφηβικά μυαλά και οπλίζουν καραμπίνες».

Η Φωτεινή Βάκη αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση όσων εναντιώνονται: «Προς τους όψιμους Μακεδονομάχους που στο εσωτερικό της χώρας ενδύονται τη λεοντή του εθνικιστικού παροξυσμού ενώ στο εξωτερικό διαβεβαιώνουν τους ανησυχούντες φίλους τους του ΕΛΚ ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, θα ήθελα να πω ότι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της συμφωνίας δεν είναι το έθνος μας, ούτε εχθρός μας ο γείτονάς μας. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, που γεννούν ακροδεξιά τέρατα που απειλούν να αφανίσουν την Ευρώπη. Η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι το μίσος στον γείτονα».

Νέα Δημοκρατία

«Μετράμε ανάποδα για την ημέρα που η ελληνική κοινωνία θα δώσει απάντηση και θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πρέπει», ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και χαρακτήρισε την κυβέρνηση παρωδία.

Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για την πλήρωση των κενών θέσεων στην κυβέρνηση και προκρίνει την πρόταση εμπιστοσύνης. «Αυτό για τους κακόπιστους, δεν δημιουργεί υπόνοιες ότι η στάση αυτή αποτελεί υπόσχεση σε κάποιους για να δώσουν ψήφο;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και αναρωτήθηκε για ποιο πράγμα θα έπρεπε να επαινεθεί αυτή η κυβέρνηση με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί παρωδία. Και έρχεται και μας λέει πως θέλει να πατάξει τη διαπλοκή όταν επί των ημερών της πέρασαν διατάξεις με τις οποίες οι off shore που δεν είχαν καταθέσει τις απαιτούμενες δηλώσεις για την αποφυγή του 15% απηλλάγησαν. Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, όλη η διαπλοκή που είχε συλληφθεί στα δημόσια έργα απηλλάγη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «η εξαέρωση του τραπεζικού συστήματος και των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα συνέβη επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Η διαρκής μεταμνημονιακή εποπτεία επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης συνέβη, η ενυποθήκευση του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας έγινε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, η υπερφορολόγηση των πάντων έγινε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης».

«Μπροστά σε μια τέτοια κυβέρνηση που επικαλείται την επιφάνεια και δεν δέχεται τον δημοκρατικό διάλογο, που δεν αντιλαμβάνεται τα υπόλοιπα κόμματα ως συνομιλητές και συνοδοιπόρους, μέσα από αντιπαλότητες και διάλογο, σε μια πορεία για το εθνικό συμφέρον, εμείς οφείλουμε να είμαστε απέναντι», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Ο πρωθυπουργός καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία. Σε σημείο τέτοιο που ο χαρακτηρισμός που του προσήκει, εκτός από εκείνον του κυνηγού των καιρών , είναι και εκείνος του λάτρη των θέσεων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εφάρμοσε ανοιχτά και απροκάλυπτα την τακτική του εξανδραποδισμού πολιτικών στελεχών, σε βάρος του μέχρι σήμερα πολιτικού του εταίρου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι για να παρατείνει τη βιωσιμότητα της καταρρέουσας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δημιουργεί μια πλασματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με μια πρωτοφανή πολιτική συναλλαγή, αντί να προκηρύξει εκλογές. «Κάλπες τώρα γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους και νέα βάρη από την ακαταστασία που θα προκύψει», είπε ο Α. Λοβέρδος και τόνισε ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε καταφανή δυσαρμονία με το λαό.

«Όσοι σήμερα επιλέξουν να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι προσπαθούν να δώσουν φιλί της ζωής σε ένα κυβερνητικό πτώμα που έχει ήδη αρχίσει να εκπέμπει την αποκρουστική αποφορά της αποσύνθεσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

«Η πολιτική αστάθεια έχει ως πρώτο απότοκο την οικονομική αστάθεια. Και με τις κρατούσες συνθήκες στον ομιχλώδη ευρωπαϊκό χώρο, η τελευταία κυβέρνηση που μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των διεθνών αγορών είναι μια τέτοια αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση, σαν αυτή που επιδιώκει να στηρίξει σήμερα ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα χρειάζεται αμέσως πολιτική αλλαγή και οριστική απαλλαγή γιατί δεν αντέχει περαιτέρω τις πολιτικές της υπερφορολόγησης και των βαρειών εισφορών», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: