Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνίας Αθήνας- Σκοπίων για το Μακεδονικό, αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. «Είναι υποχρέωσή μου να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». Όπως ενημέρωσε ακολούθως ο πρόεδρος της Βουλής η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός της να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής για δύο μέρες και έτσι αμέσως μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση έπνιξε την Ελλάδα στους φόρους. Φέρθηκε με τρόπο ανήθικο, ταξικό, σε βάρος της μεσαίας τάξης. Η συμφωνία για τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία. Η αποδοχή μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες και καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση, η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει, αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ.Τσίπρας παρότι του το ζήτησα, αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος, είναι προφανής: να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον κ.Καμμένο. Ο κ.Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει την Κυριακή στις Πρέσπες μια συμφωνία χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν έχει κυβερνητική στήριξη, ή τη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία στα βόρεια σύνορα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν πρέπει να γίνει δικό μας πρόβλημα.», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Που υπάρχει το «Severna Makedonija» στη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή: Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσα, στοιχεία που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού, δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Σας το λέει και ο κ.Κουτσούμπας. Θα τον πείτε κι αυτόν ακροδεξιό;», επισήμανε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.

Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας έκανε γνωστή η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα η οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «απαξίωση και ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού επειδή δεν θέλει εκλογές», επισημαίνοντας: «Δεν νομιμοποιώ με την παρουσία μου την απαξίωση του κοινοβουλευτισμού, που σημαίνει η πρόταση μομφής του Κυρ. Μητσοτάκη.»

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής από την ημέρα κατάθεσης της πρότασης μομφής η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει μέχρι και σε τρεις μέρες. Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της 3ης ημέρας από την έναρξη της και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι «λειτουργεί εκτός ορίων του ισχύοντος πολιτεύματος» η ΝΔ υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μια, επισφαλή συμφωνία». Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο όρος «Severna Makedonija» δεν αναφέρεται «πουθενά ούτε μέσα στο ελληνικό ούτε μέσα στο αγγλικό κείμενο» που έλαβαν από την κυβέρνηση κι ότι «δεν διασφαλίζεται το erga omnes ως προς το ονοματολογικό.» Σύμφωνα με την ΝΔ, «το εντελώς ανήκουστο κρύβεται στο άρθρο 8 (παρ. 5): εκεί προβλέπεται η σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών.»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι η κατάθεση πρότασης μομφής είναι «συνταγματικό δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να προβεί σε αυτή την κίνηση», υπογραμμίζοντας, παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είναι «απολύτως νομιμοποιημένοι να διαπραγματευτούν με τέτοια συμφωνία.»

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίου, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Σχετική είδηση: Πηγές της ΝΔ: Προβληματική συμφωνία με απαράδεκτες υποχωρήσεις

Μοιράσου το άρθρο: