Σφοδρή αντιπαράθεση για την Συμφωνία – Διαφοροποιήσεις στο ΚΙΝΑΛ – Αποχώρηση ΚΚΕ (video+live)

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου το μεσημέρι. Εσωκομματικές αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε αρνητικά, όμως τα ηγετικά μέλη της παράταξης εκφράζουν την άποψη ότι, παρά τα γκρίζα της σημεία, η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πάντως παρά τις διαφωνίες Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης . «Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη Βουλή. Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

Την πρόθεσή τους να μιλήσουν έχουν δηλώσει περισσότεροι από 170 βουλευτές. Τελευταίοι θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ της στάσης της Φώφης Γεννηματά και ανώτατων ηγετικών στελεχών της παράταξης που τοποθετούνται θετικά στην υπερψήφιση της συμφωνίας παρά τα γκρίζα της σημεία.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ για τις διαφωνίες στο εσωτερικό του σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων κάλεσε όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι.

«Επειδή θέλουμε να δώσουμε δύναμη και ζωντάνια στο νεοσύστατο «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» και αυτό δεν πρέπει να το βάζουμε σε αμφισβήτηση, ας μαζέψουμε τα λυμένα ζωνάρια για καβγά, και ας βάλουμε τα μαχαίρια πίσω στις θήκες τους». Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να ταυτίζεται με μια κυβέρνηση που παίρνει, επίσημο διαζύγιο από τους φτωχούς και τους συνταξιούχους συμπληρώνοντας όμως ότι προβληματίζεται «που πολλοί σύντροφοι και φίλοι στο Κίνημα Αλλαγής δεν ανησυχούν με μια εικόνα παράλληλης πορείας και συστηματικών συμπτώσεων με τη ΝΔ».

Ο κ. Χατζησωκράτης σημειώνει ότι «ως Κίνημα Αλλαγής, είμαστε στην πλευρά αυτών που θέλουν λύση του 26χρονου προβλήματος με τη βόρειο γείτονα. Με βάση τις θέσεις που έχουμε διατυπώσει και που συνιστούν το πρίσμα οπό το οποίο θα αντιμετωπίζαμε την όποια συμφωνία, θεωρώ ότι ο συμβιβασμός και η συμφωνία Ελλάδος -ΠΓΔΜ κινείται σε θετική κατεύθυνση με ορισμένα προβληματικά σημεία, που δεν μπορούν να άρουν τη συνολική εικόνα της. Εφόσον ψηφιστεί η λύση, όταν έλθει στη Βουλή θα πρέπει να προκηρυχθούν αμέσως εκλογές, αφού με τη στάση των ΑΝΕΛ δεν θα υπάρχει πραγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε, καθώς δίνει την ευκαιρία να ειπωθούν όλα. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη θλιβερό φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά και τον κατηγόρησε για θεσμικές ακροβασίες.

Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα.

Η  συμφωνία είναι ένα βήμα, αλλά δεν είναι κοντά στη λύση, επισήμανε η Φ. Γεννηματά. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο Στ. Θεοδωράκης. Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συζήτηση εξετάζει το ΚΚΕ.

Ομόφωνα δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, αλλά και δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κ. Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, ανακοίνωσαν οι ΑΝΕΛ.

Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχτεί ποτέ όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια, ζήτησε η Ένωση Κεντρώων, για να υπερψηφίσει τη πρόταση δυσπιστίας

Σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα, διεμήνυσε από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΦΥΡΟΜ, ενώ για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, είπε ότι είναι ένα τεστ ωριμότητας για τις δύο χώρες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

To υπουργικό Συμβούλιο της πΓΔΜ εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα κατά τη συνεδρίασή του χθες το βράδυ την συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Μετωπική στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος