Με δύο επιπλέον όπλα προσέρχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη, καθώς τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και η πορεία του ΑΕΠ εξελίσσονται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Υπενθυμίζεται ότι για το 2016 προβλέπεται οριακή ύφεση 0,3% αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η τελική εικόνα ίσως να είναι ελαφρώς καλύτερη.

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα στοιχεία του Α.Ε.Π. του γ’ τριμήνου του 2016. Μόνο που τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το περυσινό γ’ τρίμηνο ήταν καταστροφικό, με capital controls, 3ο Μνημόνιο και μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ. Ευρώ, σχολίασε η ΝΔ.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Επιβεβαιώνεται η στροφή στην ανάπτυξη, απάντησε η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, στο 10μηνο ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4,7 δισ. πάνω από την αρχική πρόβλεψη. Τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν υπέρβαση κατά 2,4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στο νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που ανοίγει την Τρίτη, οι δύο πλευρές θα κληθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προστασία του ορίου ομαδικών απολύσεων, η διαμόρφωση των κριτηρίων υπαγωγής στον εξωδικαστικό διακανονισμό των κόκκινων δανείων, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και η στελέχωση του νέου Υπερταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ώστε ο ESM να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: