«Έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια» το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε ότι φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να τους χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Πυρά και στη ΝΔ την οποία έψεξε ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Χαρακτήρισε «μη αποτελεσματικό δρόμο» τη στρατηγική της Αγκυρας για όξυνση σε πολλά παράλληλα μέτωπα, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αρνείται το διάλογο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα αξιοποιεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Τζανακκόπουλος  αναφέρθηκε και στην προσπάθεια Ερντογάν να συμψηφίσει έμμεσα την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών  με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικώ.

«Ο κ. Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συμψηφισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για δύο ανόμοιες υποθέσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm και αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση η Ελλάδα πρέπει να κλείσει δευτερεύουσας έντασης θέματα, εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτά με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ακολουθεί μια «ακατανόητη πολιτική» και η άρνηση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερωθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον Νίκο Κοτζιά, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και εντάσεις, επισήμανε.

Σε ερώτηση για αν υπάρχει έδαφος να κλείσουν το θέμα με το ονοματολογικό της πΓΔΜ και οι εκκρεμότητες με την Αλβανία, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης είναι προφανές ότι η κάθε πλευρά θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Παρατήρησε: «Το βέβαιο είναι ότι και η Αλβανία και η πΓΔΜ φαίνεται να έχουν την πολιτική βούληση να διαπραγματευτούν για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα σε μια διαπραγμάτευση, ίσως γιατί αυτή είναι και η ουσία εξ ορισμού της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει πολιτικό έδαφος, αυτό είναι βέβαιο. Υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες να βρεθούν λύσεις, ωστόσο θεωρώ ότι όλα αυτά εξαρτώνται από την πορεία των τεχνικών συζητήσεων».

Πρόσθεσε πως με αυτό το πρίσμα θα έπρεπε να προσεγγίζουν το ζήτημα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, «διότι δεν έχουμε καιρό ούτε για μικροπολιτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις, ούτε για εκμετάλλευση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «περί όνου σκιάς» τη συζήτηση για το αν θα είναι καθαρή, ή όχι, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, διότι ουδείς από τους εταίρους και δανειστές θέτει ζήτημα προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: