Ζάεφ: Λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το Α΄εξάμηνο του 2018

Την πεποίθησή του ότι έως τα μέσα του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο όνομα της ονομασίας επανέλαβε ο Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι η όποια λύση πρέπει να έχει την υποστήριξη των πολιτών και της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας σε ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε ότι πιστεύει πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του ζητήματος.

Εμφανίστηκε ωστόσο  έτοιμος να συζητήσει με την Ελλάδα χωρίς να θέτει «κόκκινες γραμμές» . Είπε ότι η χώρα του και ο λαός της, διάκεινται «φιλικά» προς την Ελλάδα και δήλωσε συζητά ακόμη και μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο σήμερα ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος».  Ο κ Ζάεφ  εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί, εκτός του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα  και με  τους κ.κ. Καμμένο και Μητσοτάκη.

Τόνισε  μάλιστα πως πέρασε ο καιρός που τα Βαλκάνια είναι μία πυριτιδαποθήκη, και η ΠΓΔΜ, είναι ένα πολυεθνικό κράτος, υπογραμμίζοντας  ότι «Λάβαμε λαϊκή εντολή για φιλία με τους γείτονες»  και πως  όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και συμφωνούν ότι το μέλλον της χώρας είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ, στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Είπε ακόμη, ότι η ΠΓΔΜ είναι πλέον «μια χώρα χωρίς προκαταλήψεις που θα μπορεί να δημιουργεί συνεργασίες και να λύνει ακόμη και τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, όπως «η επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας  όνομα».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, EURONEWS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος