Ζυμώσεις και διεργασίες για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας (video)

Με σειρά συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Παιδείας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και άλλες εκκλησιαστικές αρχές, θα συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν βιάζεται και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης στο πλαίσιο της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. “Εγώ θα μιλήσω τελευταίος”, δήλωσε από την Λιβαδειά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ερωτηθείς από το Star Κεντρικής Ελλάδος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ιστορική συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου. Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.
Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Το επόμενο διάστημα, θα εκπονήσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα».

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τα 15 σημεία της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπίσκόπου τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο News 24/7 ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία ή θα ισχύσει σε όλα της τα σημεία ή δεν θα ισχύει καθόλου. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η μισθοδοσία και η θέση των 10.000 ιερέων.

“Η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της. Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών”.

Δεν πάμε για ιερό πόλεμο, τονίζει σε συναινετικό πνεύμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ επισημαίνει ότι “είναι απόλυτος ανάγκη να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Μπορούμε να το βρούμε”.

Στο πολιτικό επίπεδο η κόντρα καλά κρατεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι υπάρχει “πολιτικός δάκτυλος και πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της εκκλησίας η οποία δεν θα μας κάνει καθόλου ευτυχείς και δεν μας ικανοποιεί. Το θεωρούμε μία απαράδεκτη πολιτική τακτική από πλευράς της ΝΔ η οποία μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες πρακτικές”.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ALPHA 989, τονίζει ότι “το πιο εξοργιστικό για μένα είναι ότι χρησιμοποιήθηκε η υποτιθέμενη ελάφρυνση από τους παπάδες προκειμένου να ισχυριστεί αρχικά ο κ Τζανακόπουλος και μετά ο πρωθυπουργός ότι «δήθεν και άλλες 10.000 κενές θέσεις στο δημόσιο για να πάρουμε καινούργιους υπαλλήλους», που σημαίνει «πλήρωνε φορολογούμενε», που έτσι και αλλιώς θα συνεχίσεις να πληρώνεις τους παπάδες.

Για συμφωνία κορυφής έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, στον REAL FM. “Ένα πράγμα δεν αμφισβητείται ότι ήταν μία συμφωνία κορυφής μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του πρωθυπουργού. Από ότι κατάλαβα ακόμη από τις τοποθετήσεις των ‘μετριοπαθών’ ιεραρχών, ήταν ότι τουλάχιστον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπρεπε να είχε ενημερωθεί, αποδείχθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί”.

“Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν κάποια στιγμή τα κέρδη είναι τέτοια που να μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία των ιερέων, το θέμα μπορεί να ξανα-ανοίξει”. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό News 24/7, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού (news247.gr) η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο και τόνισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις συντάξεις και την ασφάλισή τους.

Πολλά πράγματα δεν έχουν κατανοηθεί, έχουν παρεξηγηθεί, υπάρχει μια γενικευμένη ανασφάλεια σε μέρος του λαϊκού κλήρου, ότι κάποιοι ως εργαζόμενοι πια πετιούνται στον δρόμο, θα περάσουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, αυτά δεν ισχύουν, σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σε μια πιo ορθολογική βάση, αναφέρει από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον REAL FM.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος