Μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό.Σε λίγη ώρα αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία, που ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην ανάδειξη της κοινωνικής πτυχής του προϋπολογισμού, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2ο εξάμηνο του 2016, αναμένεται να επικεντρώσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Για οδυνηρό προϋπολογισμό κάνει λόγο η ΝΔ.

Η συζήτηση είναι σε υψηλούς τόνους, όπως τις προηγούμενες μέρες, νωρίτερα είχαμε μάλιστα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Αλέκου Φλαμπουράρη-Μάριου Σαλμά.

Την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος προειδοποίησε, εμμέσως, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εάν συνεχιστεί ο «λασποπόλεμος» εναντίον του, προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του κ. Φλαμπουράρη από το βουλευτικό αξίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον υπήρξε μέτοχος σε εταιρεία και ταυτοχρόνως βουλευτής.

«Θα παρακαλούσα να αναφερθείτε και να αναζητήσετε περισσότερο τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες και για πρώτη και για δεύτερη φορά», ζήτησε από τον κ. Σαλμά ο κ. Φλαμπουράρης, παίρνοντας τον λόγο και μίλησε για «λασποπόλεμο» εναντίον του.

«Μην συνεχίζετε τον λασποπόλεμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία συνεχίσατε κάποιοι από σας και είχαν σαν αποτέλεσμα τον εμπρησμό και την παραλίγο -δυστυχώς για μας- δύσκολη κατάσταση στο σπίτι μου. Παρακαλώ να μην συνεχίσετε αυτή την τακτική, διότι θα με αναγκάσετε να προχωρήσω σε πράξεις και σε πρωτοβουλίες στις οποίες δεν έχω προχωρήσει μέχρι τώρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά όταν αυτές αγγίζουν τα όρια της ανεντιμότητας, παρακαλώ να μην συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δεν αναφέρομαι στο πόθεν έσχες, αλλά στο ασυμβίβαστο του βουλευτή με την ιδιότητα του μετόχου σε ανώνυμη εταιρεία, η οποία συμβάλλεται με το Δημόσιο και παίρνει έργα. Το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει ότι εντός οκτώ ημερών από την ορκωμοσία του, ο βουλευτής είτε παραιτείται από την εταιρεία και διατηρεί το βουλευτικό του αξίωμα, είτε αυτοδικαίως εκπίπτει από το βουλευτικό αξίωμα. Εσείς, ήσασταν παράλληλα και βουλευτής και μέτοχος σε εταιρεία που έπαιρνε δημόσια έργα» επανήλθε ο κ. Σαλμάς, προκαλώντας αυτήν τη φορά την παρέμβαση της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν θα κρίνουμε εμείς αυτή την υπόθεση. Αυτό είναι εύλογο και το κατανοείτε. Γι αυτό, το απόσπασμα αυτό της ομιλίας σας δεν είχε νόημα. Αυτό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα και προκύπτει από το πόθεν έσχες» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, απευθυνόμενη προς τον βουλευτή.

Οι ομιλίες

Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Η κ. Φωτίου επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τες ότι δεν αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση, δέχτηκαν αυτά που τους επέβαλαν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις και τόνισε ότι αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενιαίους κανόνες θα υλοποιήσει ό,τι έχει υποσχεθεί.

«Το παλιό πελατειακό καθεστώς, το παλιό σύστημα τελειώνει μέσα στο 2016. Θα αντικατασταθεί από ένα απλό και σύγχρονο που θα συντρέχει όλους τους πολίτες μας που το έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Ξέρουμε ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, θέλουμε όμως να βάλουμε το αποτύπωμά μας. Θα προχωρήσουμε με κοινωνική συναίνεση, και γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και γιατί μπορούμε» επισήμανε.

Ακόμα, η κ. Φωτίου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προσληφθούν μέσα στον μήνα, περίπου 400 άτομα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης γιατί, όπως είπε, «είναι αναγκαίο όσο ποτέ».

Για συγκρότηση μετώπου «οικουμενικής αντιπολίτευσης» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, επικεντρώνοντας ωστόσο την κριτική του προς τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ασκεί αντιπολίτευση στα όρια της παραπολιτικής και της προβοκάτσιας.

Ο κ. Δρίτσας είπε πως η αντιπολίτευση βασίζεται στην αποδόμηση του αντιπάλου και αποφεύγει τις ευθύνες, αντιπαραβάλλοντας τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως ισχυρίστηκε ήταν σκληρός και μπορεί να αποδεικνύεται εκ των υστέρων υπερβολικός ως ρητορική, αλλά ποτέ αποδομητικός, ήταν προς την κατεύθυνση της σύνθεσης της εναλλακτικής πρότασης, σημείωσε. «Την κυβέρνηση την αντιπολιτεύεται ένα καθεστώς, στο οποίο τα κόμματα παίζουν δεύτερο ρόλο, ρόλο ουραγού και την πρώτη γραμμή την κρατούν τα οικονομικά, τα μιντιακά και άλλα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας.

Όπως σημείωσε, «εμείς δεν μιλήσαμε για οικουμενική κυβέρνηση, παρά ταύτα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της οικουμενικής αντιπολίτευσης με παραπλανητικά ψέματα για την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις, παραδέχεται να λειτουργήσει μέσα σ’ αυτές για να συνθέσει προωθητικές κινήσεις προς την κατεύθυνση υπέρ των πολλών».

Στρέφοντας την κριτική του ιδιαιτέρως προς τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας, υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον κατηγόρησε ότι από την τοποθέτησή του για το προσφυγικό ζήτημα συνάγεται ταύτιση με τις πολιτικές διάφορων χωρών που επιλέγουν την εθνική περιχαράκωση και τον εθνικό εγωισμό. «Μίλησε για αφύλακτα σύνορα; Τι θα μπορούσαν να ήταν τα φυλασσόμενα; Τα λέει αυτά όταν το Λιμενικό έχει υποδεχθεί 700.000 πρόσφυγες και διέσωσε πάνω από 90.000 ανθρώπους;» είπε ο κ. Δρίτσας.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως είναι προσανατολισμένος προς την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως του Λιμενικού Σώματος, με πιστώσεις που θα αξιοποιηθούν πλην των πάγιων δαπανών και για νέες προσλήψεις στελεχών και για την καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης στο προσωπικό, για τις επικείμενος μισθολογικές ωριμάνσεις και για τις αναδρομικές αποδοχές, τις δαπάνες μετακινήσεων, προμήθειες εξοπλισμού και συντήρησης επιχειρησιακών μέσων, δαπάνες καυσίμων και την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την τεχνική υποστήριξη των μέσων.

«Την πραγματικότητα διαμορφώνει η αύξηση των προσφυγικών ροών και προς αυτή την κατεύθυνση υποχρεούται το υπουργείο να κατανείμει τις επιλογές με τρόπο ώστε να είμαστε απολύτως εντάξει» επισήμανε.

Επίσης, ως κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Δρίτσας ανέδειξε την επιδότηση των γραμμών της ακτοπλοϊας και τόνισε πως με τον συνολικό προϋπολογισμό 81,4 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί η πλήρης κάλυψή τους. Το υπουργείο ωστόσο έχει πολύ σημαντικούς προγραμματισμούς που σκοπεύει να διεκδικήσει την κάλυψή τους από ενωσιακούς και άλλους πόρους, που δεν προβλέπονται στον παρόντα προϋπολογισμό, κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για «σαξές στόρυ», είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Συνεχίζοντας η κ. Αντωνοπούλου, απάντησε στην κριτική που είχε ασκήσει χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Ο κ. Βρούτσης είχε κάνει πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 19,5%, δηλαδή κατά 380.000 θέσεις εργασίας το 2015, υπολογίζοντας ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 3,5%», είπε η κ. Αντωνοπούλου και προσέθεσε ότι ανάλογες προβλέψεις για ανάπτυξη 3% είχαν γίνει και για το 2011 και υπήρξε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 φέτος τον Οκτώβριο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το ποσόν το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» και σημείωσε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγγειλε ότι τους επόμενους οκτώ μήνες θα ξεκινήσουν προγράμματα για 200.000 θέσεις ανέργων.

«To 2016 θα είναι έτος πραγματικής οικονομικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, και μέλημά μας είναι αυτό να μεταφραστεί σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, σε οικονομική ανακούφιση των εργαζόμενων και σε ανακούφιση του ίδιου του συστήματος» εξήγγειλε από την Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2016, ο κ. Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν στο χώρο της Υγείας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού και αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν πολύ χαμηλές δαπάνες υγείας – κάτι που απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις -, επισήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει αναστροφή της τάσης περικοπής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Ακόμη τόνισε πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και για τα ενδιάμεσα βήματα, αναδιοργάνωσης προμηθειών, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παρεμβάσεων στον τομέα των εξαρτήσεων, μέτρων αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, μέτρων αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διοικητές νοσοκομείων που βρίσκονται υπ’ ατμόν, οι οποίοι καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης».

«Ο πολιτισμός μας παράγεται και αναπτύσσεται παντού, και μπορεί να συνδράμει θετικά και στον προϋπολογισμό. Οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει και το κάνει, καλλιεργώντας τα δικά του μέσα που έχει, και βοηθώντας στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εξαγγέλλοντας παράλληλα την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχεια.

«Οφείλουμε και εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο, για να αισθανθούν σε ποια χώρα βρίσκονται», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασσικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Παράλληλα, μίλησε για τον «σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα μας που εκφράζεται και αναπτύσσεται παντοιοτρόπως», όπως είπε, και συμπλήρωσε: «Ήδη στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος, αναπτύσσονται σε όλες τις μορφές τέχνης, ο πολιτισμός μας. Ανέκαθεν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια φράση: Ο πολιτισμός είναι πυλώνας για την παραγωγικότητα».

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αναγνώρισε ο κ. Μπαλτάς, «υπάρχει πολύ περισσότερος άρτος και λιγότερο θέαμα, γιατί προηγούνται η ανθρωπιστική καταστροφή, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία και άρα ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από τον προϋπολογισμό τα μέσα για να προχωρήσει».

Τέλος, ο κ. Μπαλτάς έδωσε έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας για τους ανθρώπους που χωρίς να το θέλουν ξεριζώνονται από τον τόπο τους, εγκωμιάζοντας τη στάση που έχει απέναντι τους η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που υποδέχεται κύματα προσφύγων. «Η φιλοξενία με την οποία ο ελληνικός στη συντριπτική του πλειοψηφία υποδέχεται τους πρόσφυγες και τα θύματα πολέμου, αν εξαιρέσουμε κάποιους δημάρχους που λένε ανάποδα πράγματα, είναι δίδαγμα στην Ευρώπη, αλλά και υπόμνηση για το τι εστί φιλοξενία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, τάχθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Αριστεράς, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να μην αλλάξει τίποτε και να μην θιγεί η διαπλοκή». Ο λαός, προσέθεσε, «μάς έδωσε δυο φορές εντολή για την εφαρμογή μιας σαρωτικής δέσμης σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και τις υπαρκτές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Συνεχίζοντας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης, στόχοι που όπως είπε «υπερβαίνουν ακόμη και τον ορίζοντα της τετραετίας», είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η εκ βάθρων αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και της εισόδου της οικονομίας σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

«Αριστερή πολιτική σημαίνει αύξηση του μεριδίου της εργασίας στον εθνικό πλούτο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε ότι το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση είναι «η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, υπέρ του λαού και όχι της ολιγαρχίας, του πλούτου και της διαπλοκής, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «μέσα στα σημερινά ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο στρατός, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι πολίτες και η κυβέρνηση δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη υπέρ των ανθρώπινων αξιών και της αλληλεγγύης, που είναι θέμα αξιοπρέπειας και πολιτισμού για την ίδια μας τη χώρα».

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ. Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015. Παράλληλα δεν θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ενώ επισήμανε ότι «κεντρική επιδίωξη είναι να γίνουν φέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών».

«Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Φίλης και προσέθεσε: «Παρά τον δημοσιονομικό καταναγκασμό, εμείς προχωρήσαμε φέτος σε προσλήψεις 22.616 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι 18.469 πέρυσι, δηλαδή 4.147 περισσότερους, ποσοστό αύξησης 22,45%».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που δημιούργησε, όπως είπε, οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία τα χρόνια των μνημονίων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση.

«Το σχολείο της κρίσης πρέπει να γίνει σχολείο της ανάπτυξης χωρίς βιασύνες, αλλά με αποφασιστικότητα, χωρίς μονομέρειες, αλλά με επιδίωξη συναίνεσης χωρίς να παραβλέπουμε αξιακές προσεγγίσεις», τόνισε και σημείωσε ότι «προχωρούμε σε εθνικό και κοινωνικό διάλογο μέσα από παράλληλες διαδικασίες, χωρίς να οργανώνουμε μια διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων».

«Υποσχόμαστε να ανοίξει το Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτή την αυτονόητη υποχρέωση, εργαζόμαστε ήδη στο υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, κατηγορώντας την ότι την ίδια στιγμή που κόβει δαπάνες από σημαντικά υπουργεία, κάνει απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

«Συζητάμε έναν προϋπολογισμό που κόβει δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία Πολιτισμό, βάζει φόρους, κόβει συντάξεις. Όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι δεν είναι λιτότητα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, και πρόσθεσε:

«Την ίδια περίοδο που κόβατε αυτά, η κυβέρνηση έδινε για την περιφορά του ΚΥΣΕΑ, 20 εκατ. ευρώ στην Μπόινγκ για 10 παμπάλαια Σινούκ, και με απευθείας αναθέσεις 600 εκατ. ευρώ. Έτσι θα λύσετε τα προβλήματα ανεργίας; Δεν θα σας λέω πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας λέω Λόκχιντ- Μάρτιν -Μπόϊνγκ».

«Ζητάμε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Διαφορετικά θα είναι φενάκη και φλούδες ελπίδες η ανάταξη της χώρας» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό, ενώ επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους ότι με τις πολιτικές τους οδηγούν τον ελληνικό λαό στη φτωχοποίηση.

«Μέγα ψέμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είναι κάτοχος 38 ακινήτων. «Δεν θα προσπαθούσα να αποκαταστήσω την αλήθεια» τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταθάκης, «εάν η Νέα Δημοκρατία δεν οικειοποιείτο αυτό το ψεύδος και δεν επιχειρούσε να το πολιτικοποιήσει», ενώ καταλόγισε σε δημοσιογράφους ότι «δεν διασταυρώνουν τα στοιχεία».

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, ότι ο ίδιος είναι κάτοχος τεσσάρων ακινήτων, τα τρία από κληρονομιά και ένα από κοινού με τη σύζυγό του.

«Η σύζυγός μου», είπε, «έχει περισσότερα από τριάντα αγροτεμάχια κληρονομιάς στα δικαστήρια στην ορεινή Κορινθία και στην ορεινή Αρκαδία, για τα οποία υπάρχει δικαστική διαμάχη από το 2004. Αυτή η διαμάχη ήταν ο λόγος που δεν τα δήλωσα το 2012, γιατί δεν ήξερα αν θα έπρεπε να τα δηλώσω» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην πραγματική τους αξία, είπε ότι ο «ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται κατ’ έτος για τα αγροτεμάχια αυτά, είναι 37 ευρώ».

Σχολιάζοντας τα όσα ελέγχθηκαν «περί ηθικής και Αριστεράς», ο κ. Σταθάκης είπε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ψάξει οι πάντες τα πάντα και δεν έχουν βρει το παραμικρό, ούτε ένα ψεγάδι» και σημείωσε πως «προέρχομαι από ευκατάστατη οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται στη ναυτιλία 80 χρόνια». «Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει διαδοχικές δηλώσεις και για την οικογένειά μου και για μένα» προσέθεσε και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «διολισθαίνει σε λαθροχειρίες, ψέματα και κανιβαλισμούς που δεν έχουν καμία υπόσταση».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι συνδυάζει τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης, τη σταθερότητα στην εκτέλεση και τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι ήπιοι δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η ύφεση τείνει να κλείσει κάτω από το 1%, ενώ η οικονομία μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο από το πρώτο εξάμηνο του 2016, αντί για το δεύτερο που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου μετά από διαβούλευση με 120 θεσμικούς φορείς, που στοχεύει σε παραγωγικές δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εντείνουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει το εισόδημα των συνταξιούχων ακόμη κι αν δεν συναινέσει αντιπολίτευση, θα καταφέρει δε να επαναφέρει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και «θα προχωρήσουμε σε ισχυρή διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος», ανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευτυχώς που υπήρξε η πολιτική αλλαγή και αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και προστάτευσε τους πολύ φτωχούς ανθρώπους με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και την πρώτη κατοικία για τα λαϊκά στρώματα, και θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε και τους συνταξιούχους, ακόμη και μόνοι μας, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

«Θα σταματήσουμε την καταστροφή όπως είπαμε προεκλογικά» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, το οποίο όπως είπε ο κ. Παππάς «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις επόμενες μέρες», τόνισε ότι μόνο ως εθισμό στη λογική των αλλεπάλληλων περικοπών μπορεί να εξηγήσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έχουν επισυμβεί έντεκα κύματα περικοπών με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των συντάξεων. «Και τώρα που για πρώτη φορά επιζητούμε ένα ευρύ μέτωπο για να πάμε σε αλλαγή στρατηγικής – δηλαδή να αυξήσουμε τους πόρους από άλλες πηγές – από τις εισφορές κι από άλλες πηγές, για να στηρίξουμε το επίπεδο των συντάξεων και βρίσκουμε άρνηση», κατηγόρησε τη ΝΔ. «Θα τις περιμένουμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μέχρι να κατατεθούν, δικαιούμαστε να υποθέτουμε ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι θέσεις των θεσμών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις αρχές Ιουλίου και για τις οποίες διαδήλωνε ζητώντας να ψηφίσει «ναι» ο λαός» υπογράμμισε.

Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευσης «να μην προσποιείται ότι δεν ξέρει ότι έγιναν εκλογές», λέγοντας πως θα είναι ένα εύκολο νοητικό πείραμα να ξαναπέσει στην κατηφόρα των εύκολων σεναρίων περί αριστερής παρένθεσης και απέδωσε στη ΝΔ «στρατηγικό πρόβλημα». «Οικοδομήσατε από το 2012 ότι είστε η παράταξη που θα κρατήσετε τη χώρα στην Ευρώπη και ότι η δική μας θα την έβγαζε από την Ευρώπη. Αυτό τελείωσε. Διαψεύστηκε παταγωδώς. Χρειάζεστε να σκεφτείτε έναν σημαντικό λόγο που θα τον εξηγήσετε στο λαό για να πειστεί ότι σας χρειάζεται, διότι ο λαός επέλεξε ποια είναι η παράταξη που μπορεί να τον κρατήσει στην Ευρώπη, ποια παράταξη δίνει τις μάχες, ποια παράταξη μπορεί να τον υπερασπιστεί και ποια μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στην Ευρώπη» προσέθεσε.

«Βεβαίως είχαμε προσδοκίες, δεν καταφέραμε όσα θέλαμε όταν βρεθήκαμε πρώτη φορά στη διακυβέρνηση, αλλά η ριζική διαφορά φιλοσοφίας με τη δική σας παράταξη είναι ότι εμείς αυτό που καταφέραμε το θέσαμε στην κρίση του λαού, όπως και τον εαυτό μας και ο λαός αποφάσισε» τόνισε ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στην εθνική και διεθνή στρατηγική της κυβέρνησης που επηρεάζει τις εξελίξεις «σε μια Ευρώπη που – όπως ανέφερε ο κ. Παππάς – έχει αρχίσει να αφουγκράζεται τα αδιέξοδα των πολιτικών της λιτότητας», ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτισε και τις θέσεις του Γάλλου Προέδρου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, στήριξε ανοιχτά τις ελληνικές θέσεις και το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στη διατύπωση της πρότασης για ένα ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόματος σταθεροποιητής και μηχανισμός αναδιανομής εισοδημάτων μέσα στην ΕΕ. Χαιρέτισε επίσης τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Πορτογαλία, όπου συμμετέχει το σοσιαλιστικό κόμμα, το μπλόκο της Αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα, λέγοντας ότι «είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή». Ακόμη, ο κ. Παππάς χαιρέτισε το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, ακόμη και κομμάτι των Φιλελευθέρων στήριξαν την πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον απολογισμό και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι όλες οι φάσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν με όρους διαφάνειας κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. «Θα διατυπώσουν όλοι τις πολιτικές τους θέσεις. Δεν υπάρχουν πλέον αυθεντίες. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική, αυτός είναι ο δικός μας δρόμος κι αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού κι αυτόν τον δρόμο θα τον βαδίσουμε με αποφασιστικότητα για να έρθουν καλύτερες μέρες» ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τη ΝΔ να συναινέσει να εργαστεί για να υπάρξει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη σύνθεση, επισημαίνοντας πως στη Διάσκεψη των Προέδρων κάθε κόμμα μπορεί να αποδείξει τι προθέσεις έχει. «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει κανένα κόμμα να παίξει το παιχνίδι συμφερόντων, και ειδικώς η ΝΔ θα πρέπει να δείξει υψηλή ευθύνη», τόνισε.

Απαντώντας στη «μηδενιστική και καταστροφολογική» – όπως τη χαρακτήρισε – κριτική της αντιπολίτευσης, που κατατείνει πως η σημερινή είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, κάλεσε όλους να αναλογιστούν πού θα βρισκόταν η χώρα αν δεν είχε επισυμβεί η πολιτική αλλαγή.

Ανέφερε πως στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ζητούσε την έγκριση της πιστοληπτικής γραμμής και δεσμευόταν να πράξει όσα είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την επόμενη μέρα η Κομισιόν απαντούσε πως οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες άνευ όρων να πετύχουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3% και 4,5%, που συνολικά σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που αυτή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει, είναι 20 δισ. παραπάνω μέτρα. «Κι αν κρίνει κανείς από το ταλέντο και τη στοχοπροσύλωση που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά στη μονομερή περικοπή κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων, αντιλαμβάνεται ποια θα ήταν η πραγματικότητα για τα χαμηλά εισοδήματα» σημείωσε, προσθέτοντας πως τρεις μήνες μετά βέβαια, στέλεχος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η χώρα όδευε πλησίστια προς τη στάση των εσωτερικών πληρωμών για τον Μάρτιο. Άρα 20 δισ. περισσότερα μέτρα, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, 1,1 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που είναι στην ακραία φτώχεια, περικοπή του ΕΚΑΣ, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας. «Εκτός στόχων, καμία μέριμνα και απροστάτευτη πρώτη κατοικία» υπογράμμισε και αντιπαρέβαλλε τη σημερινή πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν 4,8% πραγματική αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ήταν 4% η μείωση ετησίως.

Ο υπουργός Επικρατείας προκάλεσε στο σημείο αυτό τα στελέχη της ΝΔ να απαντήσουν αν καλώς ή κακώς τις κρίσιμες ημέρες, απέρριψαν το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ούτως ώστε ο κόσμος να πάει στην κάλπη του δημοψηφίσματος χωρίς τα διλήμματα, διότι – όπως είπε – ακόμη και μετά το κλείσιμο των τραπεζών ουδείς έδωσε μια σαφή απάντηση.

Επιπλέον ο κ. Παππάς τόνισε πως το έτος θα κλείσει με ελάχιστη ύφεση και με οριακή αύξηση του ΑΕΠ, τα έσοδα του Οκτωβρίου είναι 700 εκατ. παραπάνω από τα περσινά και στον προϋπολογισμό του 2016 υπάρχει για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία και ραγδαία αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η κυβέρνηση κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς τους οποίους κάποιοι υπέθεταν ότι θα είναι πιο ισχυροί», τόνισε.

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για μηδενιστική κριτική αφού η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει από το 2004, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ανέφερε ότι «κάποιοι βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τον φακό των προσωπικών και ιδιωτικών συμφερόντων».

Παρέμβαση Βρούτση

Για «γνωστή τακτική της αριστερής προπαγάνδας να παραποιεί την πραγματικότητα», έκανε λόγο αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Επικρατείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Δυστυχώς για σας», είπε ο κ. Βρούτσης απευθυνόμενος προς τον κ. Παππά, «σας στοιχειώνει το μέιλ Χαρδούβελη το οποίο αποτυπώνει την πραγματικότητα και το γνωρίζει ο ελληνικός λαός». «Δεν θα μειωνόταν καμία σύνταξη, κανένας μισθός και αυτό το επώδυνο πακέτο δεν θα υπήρχε. Θα αναγνωρισθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός έκανε ένα μεγάλο λάθος» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Απάντηση Ν. Παππά

«Ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, μου είπε να προτείνω στον κ. Βρούτση να αλλάξει λαό» ανταπάντησε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός έχει αποφανθεί με όρους λογικής αποτίμησης και για τη δική σας πολιτική και για την εφαρμογή των δικών μας προγραμμάτων».

«Υπάρχουν στην Ευρώπη κόμματα σαν το δικό σας, τα οποία είναι υπέρ της κρατικής παρέμβασης, για να αντιμετωπισθούν ασυμμετρίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στις πανελεύθερες αγορές. Ο εσωκομματικός σας διάλογος είναι πολύ φτωχός», σημείωσε ο κ. Παπάς και κατέληξε: «Θα σας συνιστούσα να δείτε αν έχει συμβάλει αυτό στο γεγονός, στο ότι το κόμμα σας έχει υποστεί τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες».
Σκληρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, κατηγορώντας τον ότι μεταλλάχθηκε σε νεοφιλελεύθερη ανάλγητη Αριστερά.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από λεηλασία, φόρους και περικοπές, ενώ ξεκαθάρισε ότι «συναίνεση με κουτοπονηριές και ύβρεις δεν γίνεται, ούτε υποκλέπτεται».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για προϋπολογισμό με τον οποίο καταρρέουν «τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του απάτη», και εκτίμησε ότι «δεν βγαίνει γιατί δεν τον αντέχει ούτε η οικονομία ούτε ο ελληνικός λαός».

«Φόροι και περικοπές που πλήττουν τους ασθενέστερους», είπε ο κ. Μειμαράκης, «είναι τα δύο χαρακτηριστικά του δήθεν αριστερού προϋπολογισμού», και τόνισε ότι μόνο από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις περικόπτονται περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

«Από το δεν πληρώνω που ήσασταν, καταλήξατε πληρώστε πιο πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε, έγινε νεοφιλελεύθερη ανάλγητη Αριστερά. Είναι ένας προϋπολογισμός ντοκουμέντο, που καταρρίπτει την απάτη ετών του κ. Τσίπρα και αποκαλύπτει την πολιτική που έκρυβε, ενώ αποδεικνύει ότι γίνατε πιο τροϊκανοί από τους τροϊκανούς, ότι είχατε κρυφές ουρές το μνημόνιο σας», υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Στήνετε τα πιο κυνικά αντικοινωνικά σας σχέδια, και αφού διαπιστώσατε ότι δεν σας βγαίνουν, ψάχνετε συνενόχους. Και ενώ προκαλείτε, βρίσκετε το θράσος να ζητάτε βοήθεια από την αντιπολίτευση γιατί δεν θα τα καταφέρετε».

Και ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε: «Άλλο εθνική συνεννόηση, την οποία εμείς ζητούμε πάντα, και άλλο συναίνεση ή στήριξη ή οικουμενική. Συναίνεση όμως με κουτοπονηριές, τα θέλω όλα δικά μου, με ύβρεις, δεν γίνεται και δεν υποκλέπτεται. Η συναίνεση θέλει αρχές και ήθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει αυτά. Αποκλείεται να συναινέσουμε σε πολιτικές που δεν πιστεύουμε και προσωπικά δεν ψηφίζω κανένα νέο φορολογικό μέτρο και περικοπές».

Ακόμα, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το έγκλημα με τα 40 δισ. σε βάρος των μικρομετόχων και του δημοσίου, και δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται και θα σας βαραίνει».

«Το κόστος της διακυβέρνησης σας είναι δυσβάσταχτο. Πυροβολήσατε τα πόδια της χώρας. Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός φόρων και περικοπών που δεν τον αντέχει η πραγματική οικονομία, ούτε τα λαϊκά στρώματα. Είναι ένας προϋπολογισμός λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος που αποκαλύπτει την προεκλογική απάτη της ανάλγητης αριστεράς, και εμείς, δεν τον ψηφίζουμε», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ανοικτό και απροκατάληπτο διάλογο με την κοινωνία σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, «ώστε να πάμε συνολικά όλοι μαζί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε ένα Σύνταγμα που θα κατοχυρώνει τα ατομικά δικαιώματα, θα συγκρούεται με τις διακρίσεις, θα κατοχυρώνει το κοινωνικό κράτος, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, με αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς που θα κινητοποιεί τον πολίτη».

Ακόμη ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «πάει και στον εκλογικό νόμο» και εκεί θα γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει κανένα λόγο να υπηρετεί σκοπιμότητες, θέλει ένα εκλογικό νόμο πιο δίκαιο και θα τολμήσει αυτό που δεν τόλμησε κανείς, σημείωσε.

«Και δεν μιλάτε γι” αυτά. Τέσσερις φορές φέρατε στη Βουλή το σπάσιμο των Περιφερειών και ο από μηχανής θεός έπαιρνε πίσω τις διατάξεις. Δεν μιλάτε γι” αυτά. Στη Β” Αθηνών ήταν το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο της διαφθοράς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Επίσης, μεταξύ των άλλων στόχων του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης, την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και της διοικητικής διαδικασίας. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν μέχρι ευρώ όλες οι υποχρεώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμη και τα παρακρατηθέντα.

Τη σελίδα 123 του προϋπολογισμού για το 2016 επικαλέστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση στη Βουλή, για να σημειώσει πως έχουν ήδη υλοποιηθεί και προβλέπονται περικοπές συντάξεων, παροχών κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικών επιδομάτων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι «δεν έχει περικόψει και δεν θα περικόψει συντάξεις».

«Περικοπές, όπως είναι η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η μείωση των εφάπαξ, η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, η μείωση του ΕΚΑΣ, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, είναι πολιτικές που πλήττουν άμεσα και ευθέως τα εισοδήματα των πολιτών» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει με πάταγο».

Ασκώντας κριτική στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού για το 2016, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αποκαλύπτει την κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης «ριζοσπαστικής Αριστεράς» και την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, που, επί χρόνια, καλλιεργούσε. Προσέθεσε ότι αποκαλύπτει την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα και στην αύξηση του δημοσίου χρέους, αποκαλύπτει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα (με την επιβολή νέων φόρων και με περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα), τις πομφόλυγες για «παράλληλο πρόγραμμα» και για δήθεν «αριστερά πρόσημα» και αποκαλύπτει ότι το 2016 θα είναι χειρότερο έτος από το 2015, το οποίο, με τη σειρά του, είναι πολύ χειρότερο από το 2014.

 

Σχετική είδηση: Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 (vid)

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: