«Εάν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός της χώρας είναι υπαρκτός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας τελικά να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας, κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια του σε αυτές τις δύσκολες ιστορικές στιγμές.

«’Ακουσα να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα προχθές το βράδυ», είπε ο Πρωθυπουργός απευθύνομενος στην εθνική αντιπροσωπεία. Οι επιλογές, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ήταν η πρώτη να αποδεχθεί συμφωνία με την οποία σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. «Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Το σχέδιο Σόιμπλε, για το παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας: «Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, σε μένα βάρυνε η επιλογή της ευθύνης ώστε η χειμαζόμενη κοινωνία να μην περάσει χειρότερα από αυτά που περνάει τώρα».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρθηκαν θεωρούν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός. «Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές επιλογές. Αν θεωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών είπε ότι παρά την κατάληξή της, η μάχη αυτή έχει αφήσει «παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας» σε ολόκληρο τον κόσμο και εμφανίστηκε βέβαιος πως κάποια στιγμή «η σπορά αυτή θα καρποφορήσει».

Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα succeess story, για να προσθέσει ότι όμως παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να γίνουν απλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.

Όπως τόνισε η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται με το ίδιος πάθος για να βάλει τάξη στη χώρα, ενάντια στον μεγάλο αντίπαλο που βρίσκεται εντός των τειχών : «Είναι οι δυνάμεις της ολιγαρχίας, των καρτέλ, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, που ευνοήθηκαν απ’ τις πολιτικές αλλά κι αυτούς που κυβερνούσανε τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε να ζητήσει εκλογές ή να κάνει πρόταση μομφής και πρόσθεσε: «δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς».

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Η τριτολογία του Πρωθυπουργού

Μοιράσου το άρθρο: