Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται εθελοντές και δυνάμεις της Πυροσβεστικής λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και με οδηγίες τους ενημερώνουν τους πολίτες για τους τρόπους που μπορούν να έχουν θετική συμβολή στην προσπάθεια αυτή.

Όπως αναφέρουν οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής: «Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική μας διαδικασία και οι ομάδες μας μπαίνουν σε ετοιμότητα.

Καλή δύναμη στους εθελοντές του ΕΔΑΣΑ, καλή δύναμη στο ΠΣ και στις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας.

Και μη ξεχνάμε … η πυροσβεστική διάταξη 1/2017 απαγορεύει πλήρως τη χρήση φωτιάς σε όλη τη περιοχή της Αττικής έως και 31/10″.

Aπό την πλευρά της η Πυροσβεστική, σε μήνυμά της τονίζει: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, παραθέτει μια σειρά υποδείξεις και συμβουλές που πρέπει να έχει συνεχώς στο νου του κάθε πολίτης, για να μην προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά και για να συμβάλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της, αν εκδηλωθεί από οποιαδήποτε αιτία.

«Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου! Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και στη συνέχεια αναφέρονται όλα αυτά που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

pyrkagia-700x400Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

-Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

-Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.

-Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

-Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

-Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

-Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

-Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

-Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

199_2_350_el_GR-Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

-Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

-Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

-Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Τονίζεται, τέλος, ότι η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετική είδηση: Oι Eθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής στο ert.gr – 28 χρόνια προσφοράς και δράσης

Πηγές: ΕΔΑΣΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πυροσβεστικό Σώμα

Μοιράσου το άρθρο: