Η φροντίδα των παιδιών έκανε τους ανθρώπους εξυπνότερους από άλλα όντα

Όπως υποστηρίζουν Αμερικάνοι επιστήμονες, το γεγονός ότι οι άνθρωποι, από την αρχή της ύπαρξης τους, ήταν αναγκασμένοι να αναλάβουν την φροντίδα των παιδιών τους, τα οποία είναι από τη φύση τους ανυπεράσπιστα, ώθησε τους προγόνους μας στο να εξελιχτούν τελικά σε πιο έξυπνα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη.

Η κοινωνική μάθηση και η διαρκής αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, η κρεατοφαγική διατροφή, η ανάπτυξη της γλώσσας, το γεγονός ότι οι άνδρες έμαθαν να κυνηγούν και οι γυναίκες να είναι τροφοσυλλέκτες είναι μόνο μερικοί από τους λόγους στους οποίους αποδίδεται η εξελιγμένη νοημοσύνη του ανθρώπου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, «συγγενείς» ζωντανούς οργανισμούς (ζώα όπως πίθηκοι κλπ.). Ωστόσο, οι επιστήμονες, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν επαρκώς στο ερώτημα γιατί ο άνθρωπος εξελίχτηκε τόσο νοητικά.

Οι Στίβεν Πιαντατόζι και Σελέστε Κιντ του Τμήματος Επιστημών του Εγκεφάλου και Γνωσιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο, στο οποίο τον καθοριστικό ρόλο για την ανθρώπινη νοημοσύνη έπαιξαν οι απαιτήσεις των μωρών και των μικρών παιδιών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν τη θεωρία τους, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία από 23 είδη πιθήκων, σύμφωνα με τα οποία όσο καθυστερεί ο απογαλακτισμός του παιδιού σε ένα είδος, τόσο μεγαλύτερη είναι η νοημοσύνη σε αυτό το είδος.

Αντίθετα με άλλα ζώα, των οποίων τα μικρά είναι ικανά να τα βγάλουν πέρα στη ζώη σχεδόν μόλις γεννηθούν ή χρειάζονται απλώς βραχύχρονη φροντίδα, τα μωρά των ανθρώπων δεν θα επιβιώσουν, αν δεν τύχουν μακρόχρονης φροντίδας και προστασίας από τους γονείς τους. Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, όσο αυξάνει η νοημοσύνη των γονιών, τόσο αυξάνει η πιθανότητα επιβίωσης των παιδιών τους.

Οι πιο έξυπνοι γονείς πρέπει να έχουν πιο μεγάλο εγκέφαλο. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξάνεται σταδιακά το μέγεθος του εγκεφάλου -και κατά συνέπεια η εξυπνάδα- των ανθρώπων. Οι ερευνητές δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος