Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερους φίλους όσο μεγαλώνουν

Σύμφωνα με μια νέα βρετανo-φινλανδική επιστημονική έρευνα, μέχρι τα 25 τους, οι άνθρωποι αποκτούν συνέχεια νέες γνωριμίες και φίλους, ενώ αργότερα, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουν σταδιακά να χάνουν τις επαφές τους.

Η μελέτη δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με περίπου 15 ανθρώπους μέσα στο μήνα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς του βλέπει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο, τουλάχιστον μια φορά μέσα σε περίπου τριάντα ημέρες.

Συνολικά, η έρευνα κράτησε ένα έτος και βασίστηκε στην ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων περίπου 3,2 εκατομμυρίων συνδρομητών μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους ήταν γνωστό το φύλο και η ηλικία (αλλά όχι άλλα προσωπικά δεδομένα).

Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών τόσο ενός άνδρα, όσο και μιας γυναίκας αποκορυφώνεται στα 25 περίπου και μετά ακολουθεί μια μείωση έως την ηλικία των 45. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι μέχρι την ηλικία των 39 ετών, οι άνδρες έχουν περισσότερες φιλίες και κοινωνικές επαφές από ό,τι οι γυναίκες, ενώ μετά είναι οι γυναίκες που αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνικότητα.

Η περαιτέρω μείωση των κοινωνικών επαφών που ακολουθεί, σταματά περίπου στην ηλικία των 80 ετών, όταν ο μέσος αριθμός μηνιαίων επαφών είναι οκτώ για μια γυναίκα και έξι για έναν άνδρα. Οι επαφές των γηραιότερων, έως τον θάνατό τους, αφορούν κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σταδιακή απώλεια φίλων στο ότι στα πρώτα στάδια της ζωής οι άνθρωποι έχουν διάθεση να πειραματισθούν, να συναντήσουν πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, να κυνηγήσουν ευκαιρίες και βεβαίως να βρουν σεξουαλικό σύντροφο.

Οι ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου ‘Ααλτο, με επικεφαλής τον Κουνάρ Μπατατσάρια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Royal Society Open Science της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος