Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα φαινόμενα της ξηρασίας στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά, όπως τονίζουν οι ειδικοί η κατάσταση θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, από τον ένα βαθμό περίπου (που είναι σήμερα) σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την παραπάνω προειδοποίηση απήυθηναν διεθνώς οι επιστήμονες μέσω της σχετικής μελέτης τους, επισημαίνοντας το πόσο κρίσιμο είναι να μην ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται (και επηρεάζουν) τον παγκόσμιο χάρτη ως προς το ζήτημα ανόδου της θερμοκρασίας. Εκτός των άλλων, η αύξηση των φαινομένων της ξηρασίας που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να φέρει και περισσότερες πυρκαγιές.

Πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου (έως το 30%) θα γνωρίσει σημαντικά περισσότερη ξηρασία, αν όχι ερημοποίηση, σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους δύο βαθμούς Κελσίου, αναφέρουν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μανότζ Τζόσι της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Στην περίπτωση που η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου, οι περιοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκράτηση της ξηρασίας, θα είναι η Νότια Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Νότια Αυστραλία, τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα πορίσματα μιας άλλης μελέτης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μπράιαν Μπέκατζ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η αυξημένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και η χρήση των κατάλληλων μονωτικών υλικών για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας εντός του σπιτιού είναι μερικές από τις πρακτικές που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στον καλύτερο έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για πρακτικές που βασίζονται στην ανθρώπινη πρωτοβουλία και μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στην επίλυση των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC CSIRO 3.0

Μοιράσου το άρθρο: