Ανακαλύφθηκαν αντισώματα για τον ιό Ζίκα

Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανακάλυψαν “ισχυρά” αντισώματα, ικανά να “εξουδετερώσουν” τον ιό Ζίκα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα καταπολεμά τον ιό αυτόν, ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση σοβαρών νευρολογικών προβλημάτων στα έμβρυα.

Σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, τα αντισώματα επέτρεψαν την “εξουδετέρωση” όχι μόνο του Ζίκα αλλά και του ιού που προκαλεί τον δάγγειο πυρετό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει και από τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα, ανέφεραν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Μια άλλη έρευνα, που δόθηκε επίσης την Πέμπτη στη δημοσιότητα, δείχνει ότι η πρόσφατη επιδημία του Ζίκα στη Λατινική Αμερική μπορεί να διευκολύνθηκε από μια προηγούμενη έκθεση των θυμάτων στον δάγγειο ιό.
Οι δύο ιοί έχουν πολλά κοινά στοιχεία: ανήκουν και οι δύο στην οικογένεια των φλαβοϊών και μεταδίδονται κυρίως από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, οι οποίοι είχαν ήδη ασχοληθεί με τα αντισώματα που θα μπορούσαν να “εξουδετερώσουν” τον δάγγειο, επέκτειναν τις έρευνές τους και στον ιό Ζίκα. Εξέτασαν κυρίως δύο αντισώματα που είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον δάγγειο και διαπίστωσαν ότι το ένα είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον του Ζίκα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από τον Ζίκα, σε αντίθεση με τον δάγγειο για τον οποίο έχει αναπτυχθεί ένα εμβόλιο από τη γαλλική εταιρεία Sanofi.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος