Δύο νέοι ταχέως περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων (πάλσαρ) ανακαλύφθηκαν από Αμερικάνους και Ευρωπαίους επιστήμονες, με τη συμμετοχή και του Σωτήρη Σανιδά, Έλληνα αστρονόμου του Αστρονομικού Ινστιτούτου ‘Αντον Πάνεκουκ του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ.

Ο ένας από τους δύο ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων που ανακαλύφθηκαν (με την ονομασία J1552) περιστρέφεται 412 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ ο δεύτερος (J0952) 707 φορές το δευτερόλεπτο ή πάνω από 42.000 φορές το λεπτό, γεγονός που τον καθιστά το ταχύτερο πάλσαρ του γαλαξία μας και το δεύτερο ταχύτερο που έχει βρεθεί ποτέ (το ρεκόρ κατέχει ένα πάλσαρ που περιστρέφεται 716 φορές το δευτερόλεπτο).

Το ταχύτερο πάλσαρ του γαλαξία μας απέχει 3.200 έως 5.700 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στην κατεύθυνση του Αστερισμού του Εξάντα. Έχει μάζα περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας και γύρω του κινείται ένα συνοδό άστρο, που διαγράφει μια πλήρη τροχιά κάθε εξήμιση ώρες.

Η ανακάλυψη των αστρονόμων έγινε με το ραδιοτηλεσκόπιο χαμηλών συχνοτήτων LOFAR (Low-Frequency Array) στην Ολλανδία, που θεωρείται κατάλληλο για τον εντοπισμό πάλσαρ. Η ανακάλυψη του πάλσαρ J0952 έγινε στη συχνότητα περίπου των 135 ΜHz.

Οι αστέρες νετρονίων περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον εαυτό τους, εκπέμποντας από τους μαγνητικούς πόλους τους ραδιοκύματα, ακτίνες-Χ, ακτίνες-γάμα και ορατό φως. Πρόκειται για απομεινάρια τεράστιων άστρων, που σβήνουν με μια έκρηξη τύπου σούπερ-νόβα. Ό,τι απομένει από την έκρηξη, είναι μια σφαίρα που έχει περίπου το μέγεθος μιας πόλης, αλλά με τρομερά συμπυκνωμένη ύλη, μεγαλύτερη από του Ήλιου μας, και με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Πληροφορίες για τον αστρονόμο Σωτήρη Σανιδά

Ο Σ.Σανιδάς, που κατάγεται από την Αθήνα, πήρε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ το 2013 και από το 2015 πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο του ‘Αμστερνταμ. Ειδικεύεται στη ραδιοαστρονομία, στη μελέτη των αστέρων νετρονίων, στα βαρυτικά κύματα και στην κοσμολογία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: