Τα ανοιχτά τραύματα είναι δυνατόν να μετατραπούν σε νέο υγιές δέρμα, χάρη σε μια νέα μέθοδο που ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η νέα πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει τον απευθείας αναπρογραμματισμό των κυττάρων του τραύματος σε νέα δερματικά κύτταρα. Έτσι, στο μέλλον είναι πιθανό να μη χρειάζεται η μεταμόσχευση υγιούς δέρματος, μέσω πλαστικής χειρουργικής, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλα τραύματα (π.χ. από σοβαρά εγκαύματα ή από χρόνιες παθήσεις).

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε, δοκίμασαν με επιτυχία τη μέθοδό τους σε ποντίκια εργαστηρίου, στα οποία το υγιές δέρμα αναπτύχθηκε στην περιοχή του τραύματος μετά από 18 μέρες. Έπειτα από λίγους μήνες, το νέο δέρμα δεν διέφερε σε τίποτα από το υγιές δέρμα που υπήρχε στη γύρω περιοχή του σώματος των ζώων.

Προς το παρόν, η νέα μέθοδος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και δεν είναι εφικτό να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Με την τελειοποίησή της, ωστόσο, αναμένεται να μην είναι αναγκαία η εξ αρχής καλλιέργεια νέου δερματικού ιστού στο εργαστήριο για την επούλωση μεγάλων τραυμάτων, αφού η εν λόγω διαδικασία που ακολουθείται σήμερα είναι αργή και δαπανηρή.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε αισιόδοξος ότι με τη νέα τεχνική, μελλοντικά, θα είναι δυνατή η αποκατάσταση τραυμάτων οποιουδήποτε μεγέθους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο Μπελμόντε δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η νέα μέθοδος να χρησιμοποιηθεί και για την αναζωογόνηση του γερασμένου δέρματος.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων για την τελειοποίηση και ασφαλή χρήση της νέας τεχνικής, οι επιστήμονες σκοπεύουν να τη δοκιμάσουν και σε άλλους ιστούς και όργανα πέρα από το δέρμα, ενώ θα πραγματοποιήσουν επιπλέον δοκιμές σε ζώα προτού επιτρέψουν την εφαρμογή της στους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: