Ανθρωποειδές ρομπότ – δύτης φέρνει στο φως ναυάγιο 450 ετών (video)

Επανάσταση στο χώρο των καταδύσεων φέρνει το νέο ρομπότ – δύτης, το οποίο σχεδιάστηκε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Stanford.  Η υπερσύγχρονη κατασκευή είναι ικανή για καταδύσεις σε βάθος 100 μέτρων, ενώ η καθοδήγησή της γίνεται μέσω τηλεχειριστηρίου.

Πρόσφατα, η νέα «ηλεκτρονική γοργόνα» δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες. Όντας υπό την καθοδήγηση μιας ομάδας αρχαιολόγων του Stanford με επικεφαλής τον καθηγητή Oussama Khatib, το OceanOne βούτηξε σε βάθος 100 μέτρων προκειμένου να ερευνήσει το ναυάγιο του γαλλικού πλοίου La Lune.

Το πλοίο βυθίστηκε το 1664, 20 μίλια από τις νότιες ακτές της Γαλλίας. Από εκείνη την ημέρα κανένα ανθρώπινο χέρι δεν άγγιξε τους θησαυρούς που βρίσκονται στα συντρίμμια. Χρησιμοποιώντας ένα joystick, ο Khatib κατάφερε να κινήσει το ρομπότ ανάμεσα στα συντρίμμια, δίνοντας μας μια πρωτόγνωρη ματιά στο ναυάγιο του La Lune και τους θησαυρούς του.

Ανάμεσα στα ερείπια, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα βάζο μεγέθους γκρέϊπφρουτ, το οποίο και έβγαλαν στην επιφάνεια. Το εύρημα βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, δίνοντας νέα προοπτική στον τρόπο της υποβρύχιας εξερεύνησης.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της δοκιμής τα ρομπότ αυτού του είδους έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη παρουσία στους βυθούς, καθώς πρόκειται για ένα επικίνδυνο περιβάλλον. Άλλωστε τα ρομπότ αυτά μπορούν να βουτήξουν σε μεγαλύτερο βάθος από ότι οι άνθρωποι έχοντας παράλληλα την ίδια επιδεξιότητα κάτω από το νερό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος