Μια νέα μέθοδο, που επιτρέπει τη χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε στο μέλλον να είναι δυνατή η δημιουργία ενός χαπιού ινσουλίνης, που θα αντικαταστήσει τις καθημερινές ενέσεις για τον έλεγχο του σακχάρου στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, των οποίων η καθημερινότητα θα βελτιωθεί σημαντικά εφόσον θα είναι σε  θέση να λαμβάνουν ινσουλίνη από το στόμα, αντί να κάνουν καθημερινά μια ή δύο ενέσεις (ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αυτόματη αντλία ινσουλίνης) προκειμένου να χορηγούν στο σώμα τους την ορμόνη που ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση να παράγει.

Επειδή η ινσουλίνη, όταν λαμβάνεται από το στόμα, δεν αντιδρά καλά καθώς έρχεται σε επαφή με το όξινο «περιβάλλον» του στομαχιού και δεν απορροφάται καλά από το έντερο, η χορήγησή της από το στόμα έχει αποδειχθεί ως τώρα πιο «δύσκολη» (και λιγότερο αποτελεσματική). Ωστόσο, οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβιομηχανικής Σαμίρ Μιτραγκότρι, βρήκαν ένα τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Όταν φτάνει στο λεπτό έντερο (όπου το «περιβάλλον» εκεί είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι) και αφού διαλυθεί, η κάψουλα απελευθερώνει την ινσουλίνη.

Η κάψουλα, που προς το παρόν έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα ζώα, είναι βιοσυμβατή, εύκολα παραγόμενη και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου για χρονικό διάστημα έως δύο μηνών, χωρίς να αποσυντίθεται το περιεχόμενό της.

Προκειμένου οι επιστήμονες να βεβαιωθούν πως η κάψουλα είναι αποτελεσματική και όχι τοξική για τους ανθρώπους, σκοπεύουν να τη δοκιμάσουν σε περισσότερα ζώα προτού αποφασίζουν να τη χορηγήσουν –επίσης δοκιμαστικά στην αρχή- σε ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί ακόμη καιρός προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά το χάπι της ινσουλίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: