Chronos: Το νέο τεχνολογικό σύστημα που διατηρεί το Wi-Fi δίκτυο ασφαλές

Οι κωδικοί πρόσβασης του Wi-Fi έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο σε πολλούς ιδιώτες που θέλουν να προστατεύσουν το δίκτυο τους από επίδοξους εισβολείς . Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με τη συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης, δεν έχουν καταφέρει να τους αποτρέψουν και να διατηρήσουν το δίκτυο ασφαλές.

Μια νέα έρευνα του εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης  (CSAIL) του MIT, μπορεί να επιτύχει τη διατήρηση της ασφάλειας του ασύρματου δικτύου και παράλληλα να περιορίσει την ανάγκη για συνεχή αλλαγή κωδικών ασφαλείας Wi-Fi.

Η ομάδα του MIT με επικεφαλής την καθηγήτρια Dina Katabi επινόησε το σύστημα Chronos, τo οποίo επιτρέπει σε ένα σημείο πρόσβασης Wi – Fi να εντοπίσει με ακρίβεια όλες τις συσκευές που συνδέονται με αυτό. Το σύστημα Chronos θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει τη πρόσβαση σε ένα δρομολογητή Wi – Fi με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο στον εισβολέα να έχει πρόσβαση στο δίκτυο από μια απομακρυσμένη θέση.

Το σύστημα Chronos λειτουργεί  υπολογίζοντας το χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα για να ¨ταξιδέψουν¨ από το χρήστη στο σημείο πρόσβασης, χρησιμοποιώντας μετρήσεις από πολλά διαφορετικά δίκτυα Wi – Fi, έτσι ώστε να υπάρχει πιο ακριβές αποτέλεσμα ανίχνευσης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι 20 φορές πιο ακριβές από τις υπάρχουσες τεχνικές.

Το σύστημα Chronos δοκιμάστηκε αρχικά σε οικιακό δίκτυο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τη θέση του χρήστη (δηλαδή σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού βρισκόταν ακριβώς) κατά το 94 % του χρόνου εξέλιξης της δοκιμής. Το ίδιο συνέβει και σε μια καφετέρια, όπου το σύστημα ήταν σε θέση να διακρίνει τους χρήστες που βρίσκονταν στο εσωτερικό του καταστήματος και ¨εισβολείς¨ από τον εξωτερικό χώρο, κατά το 97 % του χρόνου.

Πηγή:  Mashable, ΜΙΤ news

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος