Δεν θα παραστούν εφέτος, στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, οι πρεσβευτές των πυρηνικών δυνάμεων, εκτός της Ρωσίας.

Το Νόμπελ Ειρήνης 2017 απονεμήθηκε (στις 6 Οκτωβρίου) στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Όλαφ Νέλσταντ, ανέφερε σχετικά: «Προφανώς (οι πρεσβευτές των πυρηνικών δυνάμεων) έλαβαν εντολή να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ICAN και τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων».
«Όπως είναι τα πράγματα, μόνο ο Ρώσος πρεσβευτής θα είναι παρών στην τελετή απονομής», συμπλήρωσε ο Νέλσταντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ιντιστούτο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενημέρωσαν για την απόφασή τους να εκπροσωπηθούν από τον δεύτερο τη τάξει στις πρεσβείες τους.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, ICAN είναι ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχεται υπέρ της ιστορικής συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων (η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο από 122 χώρες). Η ισχύς της συνθήκης παραμένει κυρίως συμβολική καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν όλες αρνηθεί να την υπογράψουν.

Οι πρεσβευτές της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ισραήλ αναμένεται επίσης να απουσιάσουν για διαφορετικούς λόγους από την τελετή απονομής. Να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει πρεσβεία στο Όσλο.

Εκφράζοντας την άποψη ότι, η συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων υπεγράφη «σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου σε ό,τι αφορά τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», η πρεσβεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το επίπεδο εκπροσώπησής της.

«Η συνθήκη δεν θα καταστήσει πιο ειρηνικό τον κόσμο, δεν θα σημάνει την εξάλειψη ούτε ενός πυρηνικού όπλου, ούτε θα βελτιώσει την ασφάλεια κάποιου κράτους», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Η τελετή απονομής του Νόμπελ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: