Ένα δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι με την ονομασία «Bad News», που κατασκευάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, βοηθά να αντιληφθεί κανείς πώς κατασκευάζονται και πώς διαδίδονται στο διαδίκτυο οι ψευδείς ειδήσεις.

Οι πλαστές ειδήσεις έχουν σκοπό να παραπλανήσουν τους αναγνώστες, και όταν δεν αποτελούν μέρος προπαγάνδας και στοχευμένης  παραπληροφόρησης, συχνά λειτουργούν και ως «δόλωμα» για την αύξηση της επισκεψιμότητας ενός ιστοτόπου.

Το παιχνίδι είναι μέρος μιας μελέτης που θα δημοσιευθεί στο Journal of Risk Research και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία DROG.

Οι ερευνητές επισημαίνουν: «Το διαδικτυακό παιχνίδι «Bad News» παρέχει τη δυνατότητα αντίστασης στην κακή διαδικτυακή πληροφορία, βάζοντας τους παίκτες στη θέση αυτών που τη γεννούν».

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του «Bad News», το παιχνίδι ωθεί τους παίκτες να γίνουν «μεγιστάνες της παραπληροφόρησης», χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter (πάντα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πλατφόρμας-εφαρμογής) και αναρτώντας ψευδείς ειδήσεις.

Υποσκάπτοντας την αξιοπιστία δικτυακών τόπων που ελέγχουν το αν κάτι έχει συμβεί στα αλήθεια ή όχι και μαθαίνοντας πώς να επινοούν πιστευτά ψέματα, οι παίκτες του «Bad News» γίνονται αυθεντίες στη δημιουργία πλαστών ειδήσεων και μέσα από αυτή την εικονική, συμμετοχική διαδικασία, μαθαίνουν τελικά πώς να ξεχωρίζουν την παραπληροφόρηση από τις πραγματικές ειδήσεις.

Μιλώντας στην Guardian, η διευθύντρια του Cambridge Social Decision-Making Lab, Σούζαν βαν ντερ Λίντεν, ανέφερε: «Η όλη ιδέα είναι ότι, από τη στιγμή που θα δεις τις τακτικές και θα τις έχεις χρησιμοποιήσει σε ένα παιχνίδι, αρχίζεις και οικοδομείς την αντίστασή σου στα fake news» και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κοινό να μάθει τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι (που οργανώνουν και εφαρμόζουν την παραπληροφόρηση), αναλαμβάνοντας πλήρως τον ρόλο τους».

Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο άνω των 14ων χρονών. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στα 15 με 20 λεπτά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

 

Μοιράσου το άρθρο: