Διάνα Βουτυράκου: Το «χρυσό» κορίτσι της ρομποτικής μιλάει στην «Πρώτη Είδηση» (video)

Η απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Διάνα Βουτυράκου -που με την ομάδα της (Γιάννη Παπαδόπουλο και Ιάσωνα Σομόγλουτο) κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Σαγκάη– μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ1, με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη.

Το project που χάρισε την πρωτιά στην ομάδα της Διάνας Βουτυράκου αφορά στη μελέτη των τρόπων με τους οποίους τα μέλη μιας κοινότητας μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια και να τη μοιράζονται μεταξύ τους. Για την έρευνά τους βασίστηκαν σε πραγματικά στοιχεία που αφορούσαν στην κατανάλωση ενέργειας από τα μέλη μιας κοινότητας στο Τέξας των ΗΠΑ. Με τη χρήση κατάλληλων αλγορίθμων μπόρεσαν να υπολογίζουν πόση ενέργεια χρειάζεται για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό πρότειναν όχι μόνο τον περιορισμό της σπατάλης, αλλά και το διαμοιρασμό του «περισσεύματος» της ενέργειας από ένα σπίτι σε ένα άλλο, όταν αυτό είναι εφικτό.

Με τη χρήση αισθητήρων στα σπίτια της κοινότητας, τα μέλη της ομάδας προέβλεψαν τη δυνατότητα περιορισμού της άσκοπης λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, η τεχνολογία Bluetooth θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον έλεγχο της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων και της λειτουργίας των συσκευών από το κινητό τηλέφωνο του χρήστη, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Κατά παρόμοιο τρόπο, το project της ομάδας προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας και έξω, στους δρόμους της κοινότητας, όπου τα φανάρια για πεζούς και αυτοκίνητα  λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και ενεργοποιούνται μόνο όταν εντοπίζουν την παρουσία ή την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων. Ακόμη, στην κοινότητα που παρουσίασε η Διάνα Βουτυράκου με την ομάδα της, τα γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές λειτουργούν με τη μετατροπή της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Η 24χρονη Διάνα Βουτυράκου ασχολείται με τη ρομποτική περίπου 10 χρόνια έχοντας ξεκινήσει ήδη από το σχολείο, όταν οι καθηγητές διέκριναν το ταλέντο της και την ενθάρρυναν να συνεχίσει. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Technische Universität Darmstadt (Technical University of Darmstadt) στη Γερμανία, όπου μελετά τον τρόπο με τον οποίο η επαυξημένη πραγματικότητα θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό των σφαλμάτων στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση της ρομποτικής χειρουργικής.

Πηγή: ΕΡΤ 1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος