“Το Διάστημα θα μεταμορφώσει τη ζωή μας” επιβεβαιώνουν οι αστροναύτες στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριό τους

Εκατό αστροναύτες από 17 διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Cité de l’Espace στην Τουλούζη προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη διάσωση του πλανήτη μας, την εξερεύνηση του διαστήματος και τις πρόσφατες ανακαλύψεις και επιτυχίες στον χώρο αυτό. Το παγκόσμιο συνέδριο το διοργάνωσε η Ένωση Εξερευνητών του Διαστήματος (Association of Space Explorers, ASE), η οποία συγκεντρώνει 400 αστροναύτες και κοσμοναύτες από 37 χώρες.

Η προστασία του πλανήτη μας, η σημασία της συνεχούς διεθνούς συνεργασίας και η εκπαίδευση της νέας γενιάς ήταν μερικά από τα κύρια θέματα του συνεδρίου.

Η κοινότητα των αστροναυτών δεσμεύεται να προωθήσει την εξερεύνηση του διαστήματος και να καταδείξει την αναγκαιότητα μιας μακροχρόνιας διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη διαστημικών εξερευνήσεων. Αναφορικά με την εκπαίδευση της νέας γενιάς, οι αστροναύτες θέλουν να εμπνεύσουν τους μελλοντικούς εξερευνητές. Η έντονη παρουσία τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπου  μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την εργασία και τη ζωή στο διάστημα, έχει προσελκύσει ένα νέο κοινό που παρακολουθεί τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών εξερευνήσεων.

Είμαστε έτοιμοι να πάμε στον Άρη;

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ο Jean Baptiste Desbois, γενικός διευθυντής του Cité de l’espace, έδωσε στον Γάλλο αστροναύτη Thomas Pesquet ένα κομμάτι μετεωρίτη από τον Άρη για να το μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο πλαίσιο της διαστημικής του αποστολής Proxima. Το κομμάτι του μετεωρίτη είχε βρεθεί στην έρημο της Σαχάρας κι έχει ήδη ταξιδέψει στο ISS και πίσω στη Γη. Στη συνέχεια, θα κοπεί σε τρία μικρότερα κομμάτια: το ένα θα μείνει στο Cité de l’espace, το δεύτερο θα δοθεί στον Thomas Pesquet και το τρίτο θα ταξιδέψει πάνω στο Curiosity Rover τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: είμαστε έτοιμοι να πάμε στον Άρη;

Οι αστροναύτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο επιβεβαιώνουν ότι είναι ψυχολογικά έτοιμοι να πάνε στον Άρη υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία. “Δεν είμαστε καμικάζι”, λέει ο Γάλλος αστροναύτης Jean-Pierre Haigneré. “Αλλά τώρα δεν είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι. Πρώτα πρέπει να δοκιμάσουμε αυτές τις τεχνολογίες στη Σελήνη”, εξηγεί.

“Το Διάστημα θα μεταμορφώσει τη ζωή μας” επιβεβαιώνουν οι αστροναύτες στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριό τους

Solar Impulse 

Οι Ελβετοί πιλότοι κι εξερευνητές Bertrand Piccard και André Borschberg πέτυχαν κάτι που εξακολουθεί να φαίνεται αδύνατο σήμερα: τον πρώτο γύρο του κόσμου με ένα αεροπλάνο που τροφοδοτείται μόνο με ηλιακή ενέργεια χωρίς καύσιμα ή ρυπογόνες εκπομπές. Οι δυο πιλότοι κατάφεραν να πετάξουν για πέντε ημέρες και νύχτες από την Ιαπωνία έως την Χαβάη.

Το Solar Impulse έχει μήκος 72 μέτρα και ζυγίζει όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Επειδή το αεροσκάφος έπρεπε να είναι ελαφρύτερο από ένα κανονικό αεροπλάνο, ο Piccard και ο Borschberg αποφάσισαν να το κατασκευάσουν σε ένα ναυπηγείο μαζί με ανθρώπους που δεν είχαν κατασκευάσει ποτέ αεροπλάνο πριν. “Είμαστε φυλακισμένοι των πεποιθήσεών μας. Αν θέλουμε να φανταστούμε το μέλλον, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε προς κάθε κατεύθυνση και να αποδεχθούμε τον κίνδυνο αποτυχίας “, δηλώνει ο Piccard.

Ο Piccard έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για λύσεις που υιοθετούν τεχνολογίες του αύριο. Οι  1.000 πιο αποτελεσματικές και κερδοφόρες προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που θα επιλέξει μια ειδική επιτροπή, θα παρουσιαστούν το 2018 στο COP 24 στο Katowice της Πολωνίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος