Επειδή στην περίπτωση ενός έκτακτου συμβάντος, μιας καταστροφής ή ενός δραματικού γεγονότος ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει, οι ειδικοί ζητούν να συμπεριληφθεί στη γκάμα των emoji (των προσώπων-εικονιδίων που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο κυρίως για την έκφραση συναισθημάτων) και ένα που θα χρησιμοποιείται στην περίπτωση σεισμού.

Γεωεπιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία έχουν ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία για τα δημιουργία ενός «επίσημου» εικονιδίου-emoji το οποίο θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα που έχουν καθιερωθεί ως σήμερα και αναμένεται να βοηθήσει ακόμα και σώζοντας τη ζωή όσων κινδυνέψουν από σεισμό.

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, με στόχο τη δημιουργία και υποβολή του σχετικού emoji στην αρμόδια επιτροπή και με τελικό σκοπό την έγκρισή του για τη συμπερίληψή του στο διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης Unicode, οι επιστήμονες ζητούν τις ιδέες κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να δημιουργηθεί το εν λόγω emoji.

Όπως αναφέρει και το BBC,  ο Βρετανός σεισμολόγος δρ Στέφεν Χικς του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας, εξήγησε σχετικά: «Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανώς εκτεθειμένο σε κίνδυνο σεισμού. Έτσι, θέλουμε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε τον κίνδυνο σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες αυτές τις διαφορετικές γλώσσες και ένα emoji είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό».

Από τη μεριά της, η δρ Σάρα ΜακΜπράιντ της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανέφερε: «Τα emojis μπορούν να υπερβούν τα σύνορα της γραπτής γλώσσας και να βοηθήσουν να μεταδοθούν ταχύτερα πολύτιμες πληροφορίες σε ανθρώπους που πιθανώς δυσκολεύονται να διαβάσουν κάποια γλώσσα».

«Μπορεί να έχεις μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα για να μπεις κάτω από ένα τραπέζι ή να προστατευθείς με άλλο τρόπο, κάτι που μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Αν στείλει κανείς ένα γραπτό μήνυμα στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ίσως δεν χρειάζονται πολλές λέξεις παρά ένα emoji», πρόσθεσε ο Χικς, εξηγώντας ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καθιέρωσης ενός εικονιδίου για τον σεισμό.

Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι μια (σημαντική) πληροφορία που εικονίζεται, γίνεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα κατανοητή σε σχέση με μια πληροφορία που είναι γραμμένη και περιέχεται σε κείμενο (για την ανάγνωση του οποίου απαιτείται περισσότερος χρόνος).

Ακόμα, το εικονίδιο τους σεισμού αναμένεται να είναι μια σημαντική πληροφορία για όσους κινδυνεύουν άμεσα αλλά και για όσους θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν σε περίπτωση εκτατής ανάγκης. Μέσω της αποστολής του emoji οι σεισμολόγοι θα ενημερώνονται με ακρίβεια για του πού και πότε γίνεται σεισμός.

Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να υποβάλλει τη δική του πρόταση για τη δημιουργία του σεισμο-emoji (ανεξάρτητα από το αν είναι επαγγελματίας σχεδιαστής ή όχι) μπορεί να στείλει το δικό του προτεινόμενο εικονίδιο σεισμού  έως τις 14 Ιουλίου στη διεύθυνση: [email protected]. Η εικόνα πρέπει να είναι σε αρχείο png με διαστάσεις 72Χ72 pixel.

Οι τέσσερις καλύτερες προτάσεις που θα επιλεγούν από την επιτροπή θα τεθούν στη συνέχεια  σε ανοιχτή ψηφοφορία στο Twitter μέσω του hashtag #emojiquake, ώστε να ανακηρυχθεί ο νικητής, του οποίου η δημιουργία θα αναγνωριστεί ως το επίσημο εικονίδιο του σεισμού παγκοσμίως.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: