Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο από Βρετανούς επιστήμονες, που ανοίγουν έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων θεραπειών γονιμότητας.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν με δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία απέκτησαν τελικά υγιείς απογόνους. Επιπλέον, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια, ξεκινώντας ωστόσο από ωάρια που δεν βρίσκονταν στο πιο πρώιμο στάδιό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, πήραν από ιστό ωοθήκης ωοκύτταρα στο πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

Η παραπάνω μέθοδος αναμένεται να δώσει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις, όπου η επιστήμη χρειάζεται να παρέμβει ώστε, γυναίκες που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, να βρίσκουν λύσεις ανά περίπτωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κορίτσια με καρκίνο τα οποία αργότερα ίσως υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά τους. Με τη νέα τεχνική, τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατό, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Στο επόμενο στάδιο μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν, αναφέρουν οι επιστήμονες, ενώ η επικεφαλής της έρευνας επισημάνει πως γίνονται ήδη παραπάνω βήματα για τη βελτίωση της πρωτοποριακής μεθόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: University of Edinburgh

Μοιράσου το άρθρο: