Δημιουργήθηκε ένα ημισυνθετικό βακτήριο που έχει έξι «γράμματα» στο DNA του

Ένα ημισυνθετικό βακτήριο, το οποίο διαθέτει στο DNA του, πέρα από τα τέσσερα φυσικά «γράμματα», άλλα δύο συνθετικά, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Το βήμα αυτό που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της δημιουργίας υβριδικής ζωής παραμένει σημαντικό και για το γεγονός ότι τα δύο παραπάνω «γράμματα» του γενετικού αλφαβήτου του ημισυνθετικού βακτηρίου επιτρέπουν στον μικροοργανισμό να παράγει νέες πρωτεΐνες που δεν υπάρχουν στη φύση.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ζωή στη Γη, τα γονίδια στο DNA είναι «εγχειρίδια οδηγιών» για τη δημιουργία πρωτεϊνών.

Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν στο γενετικό τους κώδικα τα «γράμματα-βάσεις» A (αδενίνη), C (κυτοσίνη), G (γουανίνη) και T (θυμίνη), αλλά ο νέος οργανισμός διαθέτει δύο ακόμη, με τις ονομασίες Χ και Υ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φλόιντ Ρόουμσμπεργκ του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια, είχαν ενσωματώσει, για πρώτη φορά, το 2014 τα «γράμματα» Χ και Υ στο DNA ενός βακτηρίου E.coli.

Τα βακτήρια μπορούσαν αρχικά να αποθηκεύουν απλά τις δύο πρόσθετες συνθετικές βάσεις και να τις «κληροδοτούν» στους «απογόνους» τους. Τώρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να «παντρέψουν» με επιτυχία τις τέσσερις φυσικές και τις δύο συνθετικές βάσεις μέσα στα γονίδια του βακτηρίου.

Χάρη σε αυτό το «πάντρεμα» του DNA δημιουργήθηκαν οι πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν αμινοξέα που δεν μπορούν να βρεθούν στη φύση.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τέσσερις φυσικές βάσεις-γράμματα του γενετικού κώδικα- μπορούν να παράγουν 20 αμινοξέα, αλλά με την προσθήκη των βάσεων Χ και Υ μπορούν να παραχθούν έως 152 αμινοξέα. Αυτά, μελλοντικά, είναι πιθανό να επιτρέψουν τη δημιουργία νέων φαρμάκων, υλικών κ.α.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Δεν θα αποκαλούσα νέα μορφή ζωής αυτό που δημιουργήσαμε, αλλά είναι το κοντινότερο σε αυτό πράγμα που οποιοσδήποτε έχει ποτέ κάνει. Είναι η πρώτη φορά που ένα κύτταρο έχει μεταφράσει μια πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας κάτι άλλο πέρα από τα G, C, A και Τ. Είναι ένα μικρό βήμα, αλλά ένα πρώτο πετυχημένο βήμα», εξήγησε ο Ρόουμσμπεργκ.

Από το 2014 το εργαστήριο του Ρόουμσμπεργκ δημιούργησε την εταιρεία Synthorx Inc, η οποία λειτουργεί με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων με βάση τα “γράμματα” Χ και Υ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος