Μια νέα τεχνολογίας αποκομιδής διαστημικών αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούνται και βρίσκονται σε τροχιά γύρω απο την Γη δοκίμασε ο δορυφόρος RemoveDEBRIS που εκτοξεύθηκε απο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Εκτιμάται πως 7,5 χιλιάδες τόνοι από δορυφόρους που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, τμήματα πυραύλων και άλλα συντρίμμια βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Μια ομάδα απο το Surrey Space Centre (SSC) έστειλε τον δορυφόρο RemoveDEBRIS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον περασμένο Απρίλιο. Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε την Κυριακή απο το ISS για να δοκιμάσει μια απο τις τεχνολογίες συλλογής διαστημικών σκουπιδιών.

«Λειτουργεί ακριβώς όπως ελπίζαμε ότι θα γίνει«, δήλωσε ο διευθυντής της SSC, Γκούλιλιμο Αγκλίετι, στο BBC News. «Ο στόχος περιστρέφεται όπως θα περίμενε κανείς να συμπεριφέρεται ένα συντρίμμι, αλλά μπορείτε να δείτε καθαρά ότι tο δίχτυ το πιάνει και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε το πείραμα«.

Σε πλήρη εφαρμογή της τεχνολογίας, το δίχτυ θα παραμείνει συνδεδεμένο με το δορυφόρο RemoveDEBRIS, ώστε να μπορεί να τραβήξει μαζί του τα σκουπίδια που έχει πιάσει όταν καταδύεται προς τη Γη στο τέλος της αποστολής του.

Το δίχτυ και τα αντικείμενα που έχει πιάσει θα καούν όταν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης.

ΠΗΓΗ: Futurism, BBC News, NASA

Μοιράσου το άρθρο: