Δοκιμάστηκε το εξατομικευμένο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, στις ερευνητικές δραστηριότητες της οποίας συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, δημιούργησε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών.

Είκοσι πέντε ασθενείς με προχωρημένο και υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών δοκίμασαν το εμβόλιο. Από την πιλοτική δοκιμή αποδείχθηκε ότι αυτό είναι ασφαλές και ικανό να ενισχύσει τις αντιδράσεις του αμυντικού μηχανισμού των γυναικών με καρκίνο, έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες της επιβίωσής τους.

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση και επειδή δεν παρουσιάζει συμπτώματα, συχνά, η διάγνωση και αντιμετώπισή του γίνεται με καθυστέρηση. Μετά από τη διάγνωση της νόσου, συνήθως μόνο οι μισές από τις γυναίκες που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επιβιώνουν για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από χημειοθεραπεία είναι, μέχρι σήμερα, η συνηθέστερη μορφή θεραπείας για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που υποτροπιάζουν μετά από τη συγκεκριμένη θεραπεία ανέρχεται στο 85%.

Καθώς αποτελείται από δενδριτικά ανοσοκύτταρα που έχουν ληφθεί από το αίμα της ασθενούς και έχουν εργαστηριακά εκτεθεί σε καρκινικά κύτταρα, το νέο εμβόλιο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι εξατομικευμένο. Με τον εμβολιασμό της ασθενούς προκαλείται μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό της σύστημα, που συνεπάγεται την «εκπαίδευση» των Τ- λεμοκυττάρων, έτσι ώστε αυτά να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τους καρκινικούς όγκους.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι επιστήμονες χορήγησαν σε δόσεις το εμβόλιο (περίπου μία το μήνα σε βάθος διετίας) είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με δύο ανοσοτροποποιητικά φάρμακα: τη μπεβασιζουμάμπη και την κυκλοφωσφαμίδη.

Από τη δοκιμή προέκυψε ότι, περίπου οι μισές εμβολιασμένες ασθενείς, η υγεία των οποίων παρακολουθούταν για δύο χρόνια, εμφάνισαν ενισχυμένη αντίδραση στα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να ζήσουν περισσότερο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά από ένα χρόνο, όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα του εμβολίου είχαν κρατηθεί στη ζωή. Ενώ από τις γυναίκες που λάμβαναν μόνο δύο αντικαρκινικά φάρμακα (και δεν είχαν εμβολιαστεί) έζησε μόνο το 60%.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δοκιμών διαπιστώθηκε ότι, το υψηλότερο μέσο ποσοστό διετούς επιβίωσης (80%) των γυναικών επιτεύχθηκε με τη συνδυαστική μέθοδο της χορήγησης του εμβολίου και της φαρμακευτικής αγωγής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας 46χρονης ασθενούς, η οποία μετά των εμβολιασμό έζησε για πέντε χρόνια χωρίς καρκίνο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί περεταίρω η ασφάλεια και η αξιοπιστία του.

Ο διακεκριμένος Έλληνας ογκολόγος Γιώργος Κούκος, διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης και ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη και δοκιμή του εμβολίου. Ακόμα, στην έρευνα συμμετείχαν ο Ιωάννης Ξενάριος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στη Λωζάννη και η καθηγήτρια βιοστατιστικής Ουρανία Δαφνή του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος