Στο μέλλον θα υπάρχουν δυο internet, το υφιστάμενο και ένα κινεζικό, σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Eric Schmidt, o οποίος είναι επίσης τεχνικός σύμβουλος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρική εταιρεία της Google.

Σε εκδήλωση για start ups που διοργανώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ο οικονομολόγος Tyler Cowen ρώτησε τον Schmidt αν πιστεύει πως το διαδίκτυο θα σπάσει σε πολλαπλά, ξεχωριστά δίκτυα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Ο Schmidt απάντησε ότι το πιο πιθανό σενάριο δεν είναι το σπάσιμο αλλά η δημιουργία ενός κινεζικού internet και του υφιστάμενου απο τις ΗΠΑ.

«Αν κοιτάξετε την Κίνα και ήμουν μόνο εκεί, με μέγεθος των επιχειρήσεων που δημιουργούνται, οι υπηρεσίες που φτιάχνονται, ο πλούτος που δημιουργείται είναι φαινόμενο… Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι μαζί με αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες έρχεται ένα διαφορετικό καθεστώς από την κυβέρνηση, με λογοκρισία, ελέγχους κλπ.,» τονίζει.

Ο Schmidt υποψιάζεται ότι θα υπάρχουν δύο μεγάλα internet- εκείνο που γνωρίζουμε, καθώς και ένα νέο, πιο έντονα λογοκριμένο από την κινεζική κυβέρνηση.

Η ανησυχία του Schmidt για τους κινδύνους της online λογοκρισίας έρχεται σε αντίθεση από τις απόψεις του διαδόχου του, Sundar Pichai, σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Google. Όπως ανέφερε το CNBC, o Pichai βλέπει ευκαιρίες στην ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με την κινεζική τεχνολογική βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: Futurism

Μοιράσου το άρθρο: