Εγκεφαλικός μηχανισμός ευθύνεται για τη μεταδοτικότητα της φαγούρας

Αν σας πιάσει ξαφνικά φαγούρα γιατί ο διπλανός ξύνεται να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για μια απλή ψυχολογική αντίδραση, αλλά επειδή η φαγούρα είναι βαθιά «καλωδιωμένη» στον εγκέφαλο.
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως η φαγούρα είναι κοινωνικά κολλητική όπως το χασμουρητό. Αυτό όμως δεν ισχύει σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον Ζου-Φενγκ Τσεν, διευθυντή του Κέντρου για τη Μελέτη της Φαγούρας , που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”. Πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια και παρακολουθώντας τα πειραματόζωα που ξύνονταν, έριξαν φως στο νευρωνικό μηχανισμό της φαγούρας.
Η εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στην κολλητική φαγούρα, είναι ο υπερχιασματικός πυρήνας. Η ουσία που μεταφέρει την ακατάσχετη ανάγκη για φαγούρα, είναι ένα νευροπεπτίδιο (GRP), που εκκρίνουν τα κύτταρα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό, με την κατάλληλη χημική ουσία, να μπλοκαριστεί η “μεταδοτικότητα” της φαγούρας. Παραμένει πάντως ασαφές κατά πόσο, εκτός από τα τρωκτικά, το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους, κάτι που οι ερευνητές το θεωρούν πολύ πιθανό.
Από την άλλη, πάντως, υπάρχουν έρευνες που παραπέμπουν σε ψυχολογικούς και όχι σε βιολογικούς μηχανισμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτo: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος