«Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος» (video)

Tον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Η ίδρυσή του στοχεύει να ισχυροποιηθεί η χώρα μας σε έναν τομέα κρίσιμο για το μελλον, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Παππάς οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν πολλαπλά οφέλη για την επιχειρηματικότητα και την χώρα.

Πλήθος επιστημονικού κόσμου, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί, βουλευτές κ.α. παρέστησαν στην σημερινή παρουσίαση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στον χαιρετισμό του ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «μιλάμε με αίσθημα ευθύνης για την σημερινή ημέρα καθώς ο διαστημικός τομέας μπορεί να ισχυροποιήσει τη χώρα κάνοντάς την πιο παραγωγική και αυξάνοντας πολλαπλώς το εκτόπισμά της».

Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, καθώς διαθέτει έμπειρους επιστήμονες, στελεχιακό δυναμικό με μεγάλο βάθος και παρά τις δυσκολίες που βίωσε μπορεί όχι μόνο να επανακάμψει αλλά να κάνει όλους να μιλούν περήφανα για αυτήν. Επαναφέραμε στη δημόσια σφαίρα τις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε χρέος όλοι να ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τον λαό μας για τα πολλαπλά οφέλη του διαστήματος τα οποία αποτυπώνονται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε ιατρικές εφαρμογές, στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στην γεωργία ακριβείας, και φυσικά στην άμυνα, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε ακόμη για την οικονομική πτυχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς η ίδρυση του ΕΛΔΟ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις αφού μιλάμε για έναν τομέα με παγκόσμιο τζίρο ύψους 200 δισ. ευρώ και με επταπλάσιες επιστροφές για κάθε 1 ευρώ επένδυσης. Η διάχυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που όλοι πρέπει να βάλουμε στόχο, υπογράμμμισε ο Ν. Παππάς.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου 4508, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και μέσω του δημόσιου διαλόγου τον οποίο αξιοποιήσαμε στο έπακρο, σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καταστατικό του Οργανισμού και ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του, στελεχωμένος με Έλληνες επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες τις οποίες και ευχαρίστησε. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος, επανέλαβε ο Ν. Παππάς.

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος» (video)Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογράμμισε ότι η χρήση του διαστήματος είναι πολύ σημαντική και ήδη χρησιμοποιείται από όλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών κλπ. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά την κριτική και τις ειρωνείες που δεχθήκαμε στην αρχή, η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται κάθε μέρα στα σχολεία, τα ερευνητικά κέντρα, στις start up επιχειρήσεις, και αυτό μας δημιουργεί το συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης καθώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη στροφή σε κάτι τόσο σημαντικό. Ανέφερε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4 με τη χώρα να αυξάνει το εκτόπισμά της και να αξιοποιεί τα δικαιώματά της στον διαστημικό τομέα, ενώ ανέφερε ως σημαντικά βήματα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και με την γερμανική εταιρεία OEGB η οποία θα επενδύσει παράλληλα με το ελληνικό κράτος στην κατασκευή μικροδορυφόρων. «Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα το οποίο η ιστορία θα αξιολογήσει ως πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε κλείνοντας ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προσθέτοντας ότι «οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη και τη θέση της χώρας ισχυρότερη».

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος» (video)Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας στον χαιρετισμό του μίλησε για τις δυσκολίες στησίματος του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος καθώς η χώρα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δείξει την κατάλληλη σπουδή για κάτι τόσο σημαντικό για αυτήν.

Πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε πλήρως αυτό το σκηνικό, σημείωσε ο κ. Μαγκλάρας και να δώσουμε σε αυτόν τον τομέα ότι χρειαζόταν. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συγκρότηση του Οργανισμού θα δώσει στην Ελλάδα μεγάλες δυνατότητες, με αξιοποίηση του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων, των λαμπρών επιστημόνων της, της εκπαιδευτικής κοινότητας και κυρίως «για να γυρίσουν πίσω όλα τα σπουδαία μυαλά που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης».

Ο Πρόεδρος του νέου Οργανισμού καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής αφού ευχαρίστησε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δήλωσε ευτυχής διότι ένα όνειρο πολλών χρόνων, έγινε επιτέλους πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος» (video)Ο κ. Κριμιζής σημείωσε ότι η διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά τώρα που δημιουργείται μια νέα λειτουργική δομή, αλλά εδώ είναι και η πρόκληση για εμάς, που αντίθετα με τα ελληνικά έθιμα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τον τόνο της ομαδικής δουλειάς κάτι που λείπει από την ελληνική νοοτροπία, τόνισε.
Υπογράμμισε ότι τα οφέλη για τη χώρα είναι αναμφισβήτητα κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη αυτός ο Οργανισμός να γίνει το πρότυπο Οργανισμού για τη χώρα με αξιοκρατία, ήθος, διοικητικές ευελιξίες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τα παιδιά του Μαράσλειου λυκείου τα οποία έλαβαν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Τεχνολογίας και τα οποία βράβευσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα για τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό καθώς «η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί με τέτοια νιάτα που διαθέτει».

Σχετική είδηση: Ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ Στ. Κριμιζής μιλά στην ΕΡΤ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος