Με αφορμή το θάνατο του Στίβεν Χόκινγκ, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μέσω της υβριδικής πλατφόρμας ERT Hybrid και του διαδικτυακού καναλιού ΕΡΤ play στη διεύθυνση http://webtv.ert.gr/ert-play-live/ ένα αφιέρωμα στον άνθρωπο που ερμήνευσε τα μυστικά του Σύμπαντος.

Πρόκειται για τρία θεματικά ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της τεχνολογίας, την ευθύνη των επιστημόνων στη χρήση της, τη θεωρία της «μεγάλης έκρηξης», καθώς και τη μοναδική στην Ελλάδα διάλεξη του Στίβεν Χόκινγκ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1998.

Ειδικότερα, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΟΚΙΝΓΚ», αφιερωμένο στη διάλεξη που έδωσε ο διάσημος αστροφυσικός με θέμα «Η θεωρία των πάντων», στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1998. Στη διάλεξή του ο Στίβεν Χόκινγκ μιλά για τους νόμους του Σύμπαντος, κάνοντας μια αναδρομή από την πρώτη του εναρκτήρια διάλεξη στις 29-4-1980 στην οποία περιέγραψε την κατανόηση του σύμπαντος τα τελευταία 100 χρόνια και τις προβλέψεις του για τη διατύπωση μιας πλήρως ενοποιημένης θεωρίας των πάντων πριν από το τέλος του 20ου αιώνα. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από σχολιασμό του Καθηγητή Φυσικής στην École Normale του Παρισίου Γιάννη Ηλιόπουλου, καθώς και από σπάνια πλάνα του Άλμπερτ Άινσταϊν σε ομιλία του George Bernard Shaw.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος περιλαμβάνεται το επεισόδιο της εκπομπής «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΕΡΕΝΙΚΗ» με τίτλο «Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», παραγωγής 1999. Ο καθηγητής Λευτέρης Οικονόμου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, μιλά για το τέλος της τεχνολογικής «αθωότητας». Στην εκπομπή μιλά και ο Στίβεν Χόκινγκ για την ευθύνη των επιστημόνων και της κοινωνίας στη χρήση της τεχνολογίας.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα ακόμα επεισόδιο της εκπομπής «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΕΡΕΝΙΚΗ» με τίτλο «ΠΑΡΙΣΙ 1972-1977». Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης παραχώρησε το 1999 συνέντευξη στον Γιώργο Γραμματικάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας μιλούν για τη «Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης» – κύρια θεματική του ερευνητικού ενδιαφέροντος του Χόκινγκ – και θέτουν φιλοσοφικά ερωτήματα για το τι είναι «αρχή του χρόνου και τέλος του χρόνου».

Μοιράσου το άρθρο: