Το γηραιότερο γνωστό δέντρο στην Ευρώπη (ένα ιταλικό πεύκο), ηλικίας 1.230 ετών, βρίσκεται  στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο, νότια της Νάπολης. Με βάση την επιστημονική χρονολόγησή του, το δέντρο  με την ονομασία «Ίταλους» δίκαια έλαβε τη θέση του πιο ηλικιωμένου ευρωπαϊκού δέντρου, που πριν κατείχε ο «Άδωνις», ένα ελληνικό πεύκο της Πίνδου, που το 2016 η ηλικία του είχε υπολογιστεί από τους επιστήμονες στα 1075 έτη.

Σε αντίθεση με την περίπτωση του «Άδωνι» – όπου η δεντροχρονολόγηση με τη μέθοδο των δαχτυλίων ήταν εύκολη- ο υπολογισμός της ηλικίας του «Ίταλους» ήταν μια δύσκολη περίπτωση, καθώς το εσωτερικό του ήταν σε χειρότερη κατάσταση από του ελληνικού πεύκου.

Ο καθηγητής Αλφρέντο Ντι Φίλιπο, του Πανεπιστημίου της Τούσκια στο Βιτέρμπο, δήλωσε στο National Geographic:  «Το εσωτερικό (του Ίταλους) ήταν σαν σκόνη, ποτέ ξανά δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο».

Βάσει των υπολογισμών τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος δακτύλιος του ιταλικού πεύκου σχηματίσθηκε το 789 μ.Χ. Ενώ καθώς τις τελευταίες δεκαετίες οι δακτύλιοι του μεγαλώνουν ξανά, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό το ιταλικό πεύκο να φτάσει τα 1.300 χρόνια.

Γεγονός είναι πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αιωνόβια δέντρα, πολλά από τα οποία μπορεί να  έχουν ξεπεράσει και τα 1500 έτη, αλλά δεν έχουν μελετηθεί με τέτοια ακρίβεια ώστε επιβεβαιωθεί με ακρίβεια η ηλικία τους.

Το αρχαιότερο γνωστό, επιστημονικά επιβεβαιωμένο, δέντρο στον κόσμο είναι ένα πεύκο στην Καλιφόρνια, που η ηλικία του ξεπερνάει τα 5.000 χρόνια. Ακόμη γνωστή είναι η περίπτωση ενός νορβηγικού έλατου ηλικίας 9.560 ετών, το οποίο είναι το γηραιότερο στον κόσμο δέντρο-μέλος αποικίας, καθώς ανήκει σε μια ομάδα όμοιων γενετικά δέντρων, τα οποία μοιράζονται το ίδιο σύστημα ριζών, αλλά γεννούν ξεχωριστούς κορμούς και κλαδιά.

Οι Ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους  στο περιοδικό οικολογίας «Ecology».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Gianluca Piovesan

Μοιράσου το άρθρο: