Τεράστια, αργά κινούμενα πλανητικά κύματα, 17 φορές περίπου η περίμετρος της Γης, γνωστά ως Rossby waves, που διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες στη Γη και επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στον Δια ανιχνεύθηκαν στον Ήλιο σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα όπως ανακοίνωσε το Max Planck Institute for Solar System Research. Αυτά τα κύματα κινούνται αντίθετα προς την φορά περιστροφής του Ήλιου.

Τα κύματα Rossby ή πλανητικά κύματα εντοπίζονται σε μεγάλα σώματα και προέρχονται από περιστρεφόμενα υγρά. «Τα κύματα του Solar Rossby είναι γιγαντιαία σε μέγεθος, με μήκη κύματος που είναι συγκρίσιμα με την ηλιακή ακτίνα«, δήλωσε ο Laurent Gizon από το Ινστιτούτο Μελέτης Max Planck για την έρευνα του ηλιακού συστήματος. (Η μέση ακτίνα του ήλιου είναι 432,450 μίλια ή 696.000 χιλιόμετρα.)

Η περίμετρος της Γης είναι 40.750 χιλιόμετρα και του Ηλιου 4.379.000 χιλιόμετρα. Επομένως, τα κύματα είναι περίπου 17 φορές η περίμετρος της Γης.

Παρότι είναι τεράστια, αυτά τα κύματα είναι δύσκολο να εντοπισθούν σε ουράνια σώματα όπως ο Ήλιος καθώς υπάρχουν κι άλλα στροβιλίσματα και διαταραχές.

Τα κύματα εμφανίζονται γύρω στα 20.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ήλιου και εκτιμάται πως είναι υπεύθυνα για το ήμισυ περίπου της κινητικής του ενέργειας.

«Συνολικά, βρίσκουμε μεγάλα κύματα στροβιλισμού στον ήλιο που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση προς την περιστροφή,» » τόνισε ο Gizon.

ΠΗΓΗ: Livescience

Μοιράσου το άρθρο: