Μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε έναν εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω απο το άστρο 40 Ηριδανού Α ή HD 26965 σε απόσταση 16 ετών φωτός από τη Γη όπως είχαν υποθέσει οι σεναριογράφοι της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek.

O εξωπλανήτης «Βουλκαν», πατρίδα του εξωγήινου Σποκ, αξιωματικού του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» στην σειρά Star Trek, κινείται γύρω από το άστρο 40 Ηριδανού Α που είναι ορατό απο την Γη.

«Αυτό το αστέρι μπορεί να το δει κανείς με γυμνό μάτι, σε αντίθεση με τα αστέρια των περισσότερων από τους γνωστούς πλανήτες που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα«, δήλωσε σε δήλωσή του ο Bo Ma, επικεφαλής της νέας έρευνας και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας. «Τώρα, ο καθένας μπορεί να δει το 40 Ηριδανού A σε μια καθαρή νύχτα και να είναι υπερήφανος που δείχνει το σπίτι του Σποκ.»

O αστέρας HD 26965 είναι ολίγο πορτοκαλί γιατί είναι λίγο μικρότερος και πιο κρύος από τον Ηλιο αλλά έχει αρκετές ομοιότητες με το αστέρι μας, π.χ. παρόμοια ηλικία. Ομως, ο εξωπλανήτης «Βουλκαν» είναι κοντά στο αστέρι 40 Ηριδανού Α και επομένως αρκετά καυτός για να έχει νερό. Το μέγεθός του είναι διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της Γης και ένα έτος διαρκεί περίπου 42 μέρες.

ΠΗΓΗ: space.com

Μοιράσου το άρθρο: