Εντοπίστηκαν πρώτα ευρήματα από την εισβολή του Καίσαρα στη Βρετανία

Ομάδα αρχαιολόγων του Βρετανικού Πανεπιστημίου Λέστερ (University of Leicester) πιστεύουν πως βρήκαν τις πρώτες αποδείξεις της εισβολής του Ιουλίου Καίσαρα στη Βρετανία το 54 π.Χ.

Με βάση νέα στοιχεία, ο στόλος του Καίσαρα αποβιβάστηκε αρχικά στον κόλπο Πέγκγουελ (Pegwell Bay), στο βορειοανατολικό Κεντ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η τοποθεσία ταιριάζει με τις αναφορές του Καίσαρα και συγκεκριμένα με την ορατότητα από τη θάλασσα, την ύπαρξη ενός μεγάλου, ανοιχτού κόλπου και την παρουσία υπερυψωμένου εδάφους στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της η ομάδα μελέτησε τα οχυρά που μπορεί να είχαν υποστεί επίθεση από τον στρατό του Καίσαρα, τα τυχόν αντικείμενα που μπορεί να είχαν κατασκευαστεί ή θαφτεί τη στιγμή των εισβολών, όπως και τα θραύσματα νομισμάτων στο Κεντ.

Η ανασκαφή που έγινε ενόψει της κατασκευής ενός νέου δρόμου στο Κεντ, αποκάλυψε μια μεγάλη αμυντική τάφρο. Το σχήμα αυτής της τάφρου που βρίσκεται στο Έμπσφλιτ (Ebbsfleet) ένα μικρό χωριό στο Θάνετ (Thanet), μοιάζει πολύ με τις ρωμαϊκές άμυνες στην Αλεσία της Γαλλίας, όπου έγινε η καθοριστική μάχη ανάμεσα στους Ρωμαίους και τους Γαλάτες το 52 π.Χ. Η τάφρος έχει πλάτος 4-5 μέτρα και βάθος 2 μέτρα και χρονολογείται στον 1ο π.Χ. αιώνα.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα, ο χώρος έχει έκταση έως και 20 εκτάρια και θεωρείται ότι ο κύριος σκοπός του φρουρίου ήταν η προστασία των πλοίων του στόλου του Καίσαρα, τα οποία είχαν προσαράξει στην κοντινή παραλία

Για χρόνια επικρατούσε η θεωρία πως επειδή ο Καίσαρας επέστρεψε στη Γαλλία, οι εισβολές ήταν αποτυχημένες και αφού οι Ρωμαίοι δεν άφησαν δυνάμεις κατοχής, είχαν ελάχιστες μακροχρόνιες επιπτώσεις στους κατοίκους της Βρετανίας κι επειδή οι εκστρατείες ήταν σύντομες είχαν αφήσει ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ομως, η αρχαιολογική ομάδα αμφισβητεί πλέον αυτή την θεωρία καθώς υποστηρίζει ότι στη Ρώμη οι εισβολές θεωρήθηκαν θριαμβευτικές. Το γεγονός ότι ο Καίσαρας είχε διασχίσει τη θάλασσα και είχε ταξιδέψει σε έναν άγνωστο κόσμο είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, καθώς εκείνη την εποχή θεωρούσαν πως η νίκη επιτυγχάνεται νικώντας τον εχθρό στο πεδίο της μάχης κι όχι καταλαμβάνοντας τα εδάφη του. Η ομάδα υποστηρίζει επίσης ότι ο αντίκτυπος του Καίσαρα στη Βρετανία είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν σχεδόν 100 χρόνια αργότερα κατά την εισβολή του Κλαύδιου.

«Φαίνεται πως οι συνθήκες που έκανε ο Καίσαρας αποτέλεσαν τη βάση για συμμαχίες μεταξύ της Ρώμης και των βρετανικών βασιλικών οικογενειών. Αυτό τελικά οδήγησε τους ηγέτες της νοτιοανατολικής Αγγλίας να γίνουν βασιλιάδες υποτελείς της Ρώμης. Σχεδόν 100 χρόνια μετά τον Καίσαρα, το 43 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Κλαύδιος εισέβαλε στη Βρετανία. Η κατάκτηση της νοτιοανατολικής Αγγλίας φαίνεται να ήταν ταχεία, πιθανότατα επειδή οι βασιλείς στην περιοχή αυτή είχαν ήδη συμμαχήσει με τη Ρώμη. Αυτή ήταν η αρχή της μόνιμης Ρωμαϊκής κατοχής της Βρετανίας, η οποία περιελάμβανε την Ουαλία και μέρος της Σκωτίας και διήρκεσε σχεδόν 400 χρόνια», αναφέρει ο καθηγητής και βασικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, Κόλιν Χέισελγκροουβ.

ΠΗΓΗ:

http://www.bbc.com/news/uk-england-42155888

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος