Επιστήμονες ανακάλυψαν τα αρχαιότερα βατράχια μέσα σε κεχριμπάρι

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν στη βόρεια Μιανμάρ μικροσκοπικούς βατράχους, παγιδευμένους μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών, οι οποίοι ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων.

Παρά το μικρό τους μέγεθος τα τέσσερα απολιθώματα, που είναι τα αρχαιότερα απολιθώματα βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι, λειτουργούν ως ένας «σύνδεσμος» ανάμεσα στο παρόν και στο πολύ μακρινό μας παρελθόν, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Σινγκ, του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας στο Πεκίνο, έκανε λόγο για ένα «εύρημα-θαύμα». Από την ανακάλυψη διεξάγεται το συμπέρασμα ότι, οι συγκεκριμένοι βάτραχοι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο κολλώδες ρετσίνι ενός δέντρου, ζούσαν σε τροπικά δάση την εποχή προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι.

Η εξελικτική ιστορία των βατράχων στη Γη μετρά τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρόνια. Το συγκεκριμένο προϊστορικό είδος βατράχου –με την ονομασία Electrorana limoa– μοιάζει αρκετά με τα βατράχια που γνωρίζουμε σήμερα.

Προηγούμενοι βάτραχοι εγκλωβισμένοι σε κεχριμπάρι,  που είχαν βρεθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Μεξικό, είχαν ηλικία μόνο 40 και 25 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που καθιστά την πιο πρόσφατη ανακάλυψη ακόμα πιο σπάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Lida Xing: China University of Geosciences

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος