Επιστήμονες δημιούργησαν φυτικό εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Μια νέα μέθοδο για την παραγωγή του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, με τη βοήθεια των φυτών, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες προκειμένου να συμβάλουν στην οριστική αντιμετώπιση της νόσου με ένα φτηνό, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η αξιοποίηση των φυτών για την παραγωγή εμβολίων μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική για την καταπολέμηση και άλλων ασθενειών που οφείλονται σε ιούς όπως ο Έμπολα και ο Ζίκα.

«πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, που στο όχι μακρινό μέλλον μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη εμβολίων μέσα στα φυτά» , ανέφεραν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζορτζ Λομονόσοφ του Κέντρου John Innes στο Νόργουιτς.

Τροποποιώντας γενετικά τον μεταβολισμό ενός φυτού -ώστε τα φύλλα του να μετατρέπονται σε «εργοστάσιο» παραγωγής μη παθογόνων σωματιδίων που μοιάζουν με τον ιό και να εκπαιδεύουν τον οργανισμό προκειμένου να αναπτύσσει άμυνες όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον πραγματικό ιό- οι ερευνητές κατόρθωσαν να παράγουν το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, δοκιμάζοντας το αρχικά σε πειραματόζωα.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή του στα ζώα, οι επιστήμονες ευελπιστούν να κάνουν χρήση του εμβολίου και σε ανθρώπους. Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος αναζητά εναλλακτικές λύσεις στην παραγωγή εμβολίων.

Από το τέλος της δεκαετίας του 1980, η πολιομυελίτιδα έχει (σε ποσοστό 99%) εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει οι μολύνσεις εξαιτίας της νόσου. Σήμερα κάθε χρόνο καταγράφονται μόνο μερικές εκατοντάδες κρούσματα παγκοσμίως, όμως ο ιός παραμένει στο περιβάλλον και αποτελεί πάντα μια δυνητική απειλή.

Η μέθοδος φυτικής παραγωγής εμβολίων είναι πιθανό να αξιοποιηθεί για πολλούς ιούς στο μέλλον, ακόμη και για τη γρίπη.

Το θετικό στοιχείο με τα φυτικά εμβόλια είναι ότι θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες (τα φυτά μεγαλώνουν γρήγορα, ενώ χρειάζονται μόνο το φως του ήλιου, χώμα, νερό και αέρα για να αναπτυχθούν) πράγμα πολύ σημαντικό σε περίπτωση επιδημίας ή, ακόμη χειρότερα, πανδημίας. Όμως ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι η αποδοτική μαζική παραγωγή των φυτικών εμβολίων. Ωστόσο, πρέπει επίσης να διασφαλισθεί ότι αυτά δεν προκαλούν απρόβλεπτες παρενέργειες όταν χορηγούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος